20 värmande höst-recept

Höstrecept

Alla foton: Robin Karlsson

Nu när hösten äntligen är här är det dags att plocka fram de stora grytorna och mysa loss riktigt ordentligt med de allra höstigaste recepten och ingredienserna. Det man behöver så här års är mat som inte bara värmer en frusen kropp, utan som också gör en varm och go ända in i själen.

Här är en samling på 20 stycken av mina favoritrecept att laga så här års, och de flesta följer ett tydligt tema: det är är mustigt, såsigt, grytigt, och lutar åt husmanskost-hållet. Hoppas något av dessa recept kan leta sig in bland dina höstfavoriter.


Klassisk köttgryta

Klassisk köttgryta

Först ut är den klassiska svenska köttgrytan. Inget säger ”höst” som en rejäl gryta på långkokt mört kött, aromatiska rotsaker, svamp och timjan.

Till receptet


Shepherd’s pie

Shepherd's pie

Det geni som uppfann shepherd’s pie borde adlas. En relativt snabblagad köttfärssås – fylld med aromatiska grönsaker och kryddor – som täcks med ett lager potatismos och sedan gratineras i ugnen. Briljant!

Till receptet


Fransk löksoppa

Fransk löksoppa

En av de absolut mest klassiska sopporna, och en riktigt vinnare så här till hösten. Så gott, så enkelt, så billigt, och så lättlagat. Plus, ostgratinerat bröd!

Till receptet


Fläskytterfilé med ciderstuvade höstgrönsaker

Fläskytterfilé med ciderstuvade höstgrönsaker

Fläskytterfilé och potatismos i alla ära, men det är de ciderstuvade grönsakerna som är stjärnan i den här rätten. Lite söta, lite syrliga, väldigt smakrika, och perfekt höstmysiga.

Till receptet


Kroppkakor med sötsur grönkål och löksky

Kroppkakor med sötsur grönkål och löksky

Kroppkakor känns kanske inte självklart höstigt, men tillsammans med mustig löksky, härligt sötsur brynt grönkål och rårörda lingon så formligen skriker det höst!

Till receptet


Moules marinières

Moules marinières

Denna belgiska klassiker på musslor som ångkokas över en buljong på vitt vin, lök, smör och örter är både prisvärd och riktigt höstigt. Högsäsongen för musslor är egentligen under senvinter, men vem orkar vänta så länge på en värmande skål delikata musslor?

Till receptet


Mustig gryta med Guinness

Guinnessgryta

En variant på den klassiska köttgrytan som får massvis med smak av Guinness. Fantastiskt gott att servera med potatismos och gröna ärtor.

Till receptet


Fransk linssoppa

Fransk linssoppa

En enkel och billig bondsoppa som värmer ljuvligt en ruggig höstdag. Går utmärkt att göra vegetariskt om man vill.

Till receptet


Ankbröst med höstiga tillbehör

Höstiga ankbröst

Det här är ett av de genom tiderna mest populära receptet på Äta bör man, och det av god anledning. Ankbröst med en slags gratäng på härliga rotsaker samt halverade brysselkål hårt stekta tillsammans med rökt sidfläsk – och så en ljuvlig sås till det! – är både lyxigt och så där mysigt värmande på en och samma gång. Perfekt bjudmat under hösten alltså!

Till receptet


Höstig pyttipanna

Höstig pyttipanna

Det här är en av mina absoluta favoriträtter. Pyttipanna är gott året om, men den här varianten med brysselkål och rökt sidfläsk är så härligt höstig att det inte är klokt.

Till receptet


Hemgjort äppelmos

Hemgjort äppelmos

Äppelmos kanske inte är värmande och mysigt på samma sätt som en rejäl gryta, men ärligt talat, finns det något godare än hemgjort äppelmos? För mig är att göra eget äppelmos en självklar hösttradition, och det är dessutom verkligen inte svårt. Sen har du hemgjort äppelmos resten av året också!

Till receptet


Brittisk kycklingpaj med grönkål

Kycklingpaj med grönkål

Det här är en paj av brittisk modell som saknar botten, och egentligen bara är en härlig men rätt snabblagad kycklinggryta som täcks med ett lager smördeg och sen åker in i ugnen. Inte särskilt komplicerat, men väldigt tillfredsställande.

Till receptet


Mustig och värmande linssoppa med curry

Mustig och värmande linssoppa med curry

Den här välkryddade linssoppan är troligen det billigaste receptet på hela sajten, och en personlig favorit. En perfekt rätt att göra extra mycket av och frysa in i matlådor, eller t.ex. om man har många munnar att mätta och magar att värma. Som bonus är soppan helt vegansk också om man räknar bort yoghurten på toppen!

Till receptet


Skomakarlåda

Skomakarlåda

Min version av husmansklassikern skomakarlåda är perfekt höstmat för jäktade vardagar, eftersom den är både snabblagad och fantastiskt höstig och god. Jag är inte säker på exakt varför, men det är helt och hållet nödvändigt att skomakarlådan serveras i en ring av potatismos. Så är det bara!

Till receptet


Cassoulet

Enkel cassoulet

Cassoulet, en klassisk gryta från franska Languedoc, kan lagas på massvis med olika sätt, och här är min variant. Den innehåller rökt sidfläsk, fransk korv, kyckling, bönor, vitt vin och en massa klassiska grytgrönsaker. Så himla gott bara.

Till receptet


Köttgryta med rotsaker och rosmarin

Köttgryta med rotsaker och rosmarin

Den här köttgrytan är så fantastiskt härlig eftersom allt tillagas i en och samma gryta. Inga tillbehör alltså, utan allt kokas tillsammans, och det ger en fantastiskt härlig smak till grytan, plus att det underlättar tillagningen. Funkar utmärkt att göra i tryckkokare för övrigt!

Till receptet


Köttfärsbiffar med löksky och smörrostad potatis

Köttfärsbiffar med löksky och smörrostad potatis

Köttfärsbiffar med löksky är ju uppenbarligen jättegott, men det är definitivt tillbehöret – den smörrostade potatisen – som är stjärnan i den här rätten.

Till receptet


Kycklinggratäng med gratinerat potatismostäcke

Kycklinggratäng med gratinerat potatismostäcke

Denna kycklinggratäng påminner om en shepherd’s pie eller en brittisk fiskgratäng till konstruktionen, men istället för köttfärssås eller fiskgryta under det gratinerade potatismostäcket har vi en smaskig kycklinggryta.

Till receptet


Sjömansbiff Rydberg

Sjömansbiff Rydberg

En variant på sjömansbiff där jag lånat lite inspiration från biff Rydberg för att se till att köttet blir mört utan att potatisen blir sönderkokt. En riktig favorit här hemma, och i det närmaste perfekt höstmat.

Till receptet


Fläskstek med bakad potatis och purjoplommon-kompott

Fläskstek med bakad potatis och purjoplommon-kompott

Riktig söndagsmiddagsmat det här, serverat med härligt bakad potatis, en sötsyrliga kompott på plommon och purjolök, och en riktigt fin sås gjord från grunden. Lyxigt men anspråkslöst, och otroligt gott.

Till receptet

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.