20 värmande höst-recept

Alla foton: Robin Karlsson
Nu när hösten äntligen är här är det dags att plocka fram de stora grytorna och mysa loss riktigt ordentligt med de allra höstigaste recepten och ingredienserna. Det man behöver så här års är mat som inte bara värmer en frusen kropp, utan som också gör en varm och go ända in i själen.
Här är en samling på 20 stycken av mina favoritrecept att laga så här års, och de flesta följer ett tydligt tema: det är är mustigt, såsigt, grytigt, och lutar åt husmanskost-hållet. Hoppas något av dessa recept kan leta sig in bland dina höstfavoriter.
Klassisk köttgryta
Först ut är den klassiska svenska köttgrytan. Inget säger ”höst” som en rejäl gryta på långkokt mört kött, aromatiska rotsaker, svamp och timjan.
Shepherd’s pie
Det geni som uppfann shepherd’s pie borde adlas. En relativt snabblagad köttfärssås – fylld med aromatiska grönsaker och kryddor – som täcks med ett lager potatismos och sedan gratineras i ugnen. Briljant!
Fransk löksoppa
En av de absolut mest klassiska sopporna, och en riktigt vinnare så här till hösten. Så gott, så enkelt, så billigt, och så lättlagat. Plus, ostgratinerat bröd!
Fläskytterfilé med ciderstuvade höstgrönsaker
Fläskytterfilé och potatismos i alla ära, men det är de ciderstuvade grönsakerna som är stjärnan i den här rätten. Lite söta, lite syrliga, väldigt smakrika, och perfekt höstmysiga.
Kroppkakor med sötsur grönkål och löksky
Kroppkakor känns kanske inte självklart höstigt, men tillsammans med mustig löksky, härligt sötsur brynt grönkål och rårörda lingon så formligen skriker det höst!
Moules marinières
Denna belgiska klassiker på musslor som ångkokas över en buljong på vitt vin, lök, smör och örter är både prisvärd och riktigt höstigt. Högsäsongen för musslor är egentligen under senvinter, men vem orkar vänta så länge på en värmande skål delikata musslor?
Mustig gryta med Guinness
En variant på den klassiska köttgrytan som får massvis med smak av Guinness. Fantastiskt gott att servera med potatismos och gröna ärtor.
Fransk linssoppa
En enkel och billig bondsoppa som värmer ljuvligt en ruggig höstdag. Går utmärkt att göra vegetariskt om man vill.
Ankbröst med höstiga tillbehör
Det här är ett av de genom tiderna mest populära receptet på Äta bör man, och det av god anledning. Ankbröst med en slags gratäng på härliga rotsaker samt halverade brysselkål hårt stekta tillsammans med rökt sidfläsk – och så en ljuvlig sås till det! – är både lyxigt och så där mysigt värmande på en och samma gång. Perfekt bjudmat under hösten alltså!
Höstig pyttipanna
Det här är en av mina absoluta favoriträtter. Pyttipanna är gott året om, men den här varianten med brysselkål och rökt sidfläsk är så härligt höstig att det inte är klokt.
Hemgjort äppelmos
Äppelmos kanske inte är värmande och mysigt på samma sätt som en rejäl gryta, men ärligt talat, finns det något godare än hemgjort äppelmos? För mig är att göra eget äppelmos en självklar hösttradition, och det är dessutom verkligen inte svårt. Sen har du hemgjort äppelmos resten av året också!
Brittisk kycklingpaj med grönkål
Det här är en paj av brittisk modell som saknar botten, och egentligen bara är en härlig men rätt snabblagad kycklinggryta som täcks med ett lager smördeg och sen åker in i ugnen. Inte särskilt komplicerat, men väldigt tillfredsställande.
Mustig och värmande linssoppa med curry
Den här välkryddade linssoppan är troligen det billigaste receptet på hela sajten, och en personlig favorit. En perfekt rätt att göra extra mycket av och frysa in i matlådor, eller t.ex. om man har många munnar att mätta och magar att värma. Som bonus är soppan helt vegansk också om man räknar bort yoghurten på toppen!
Skomakarlåda
Min version av husmansklassikern skomakarlåda är perfekt höstmat för jäktade vardagar, eftersom den är både snabblagad och fantastiskt höstig och god. Jag är inte säker på exakt varför, men det är helt och hållet nödvändigt att skomakarlådan serveras i en ring av potatismos. Så är det bara!
Cassoulet
Cassoulet, en klassisk gryta från franska Languedoc, kan lagas på massvis med olika sätt, och här är min variant. Den innehåller rökt sidfläsk, fransk korv, kyckling, bönor, vitt vin och en massa klassiska grytgrönsaker. Så himla gott bara.
Köttgryta med rotsaker och rosmarin
Den här köttgrytan är så fantastiskt härlig eftersom allt tillagas i en och samma gryta. Inga tillbehör alltså, utan allt kokas tillsammans, och det ger en fantastiskt härlig smak till grytan, plus att det underlättar tillagningen. Funkar utmärkt att göra i tryckkokare för övrigt!
Köttfärsbiffar med löksky och smörrostad potatis
Köttfärsbiffar med löksky är ju uppenbarligen jättegott, men det är definitivt tillbehöret – den smörrostade potatisen – som är stjärnan i den här rätten.
Kycklinggratäng med gratinerat potatismostäcke
Denna kycklinggratäng påminner om en shepherd’s pie eller en brittisk fiskgratäng till konstruktionen, men istället för köttfärssås eller fiskgryta under det gratinerade potatismostäcket har vi en smaskig kycklinggryta.
Sjömansbiff Rydberg
En variant på sjömansbiff där jag lånat lite inspiration från biff Rydberg för att se till att köttet blir mört utan att potatisen blir sönderkokt. En riktig favorit här hemma, och i det närmaste perfekt höstmat.
Fläskstek med bakad potatis och purjoplommon-kompott
Riktig söndagsmiddagsmat det här, serverat med härligt bakad potatis, en sötsyrliga kompott på plommon och purjolök, och en riktigt fin sås gjord från grunden. Lyxigt men anspråkslöst, och otroligt gott.