Smörpocherad kolja med kokt potatis och salladsärtor

Smörpocherad kolja

Foto: Robin Karlsson

De flesta av oss borde äta mer fisk, och vem kan säga nej till en sån här smarrig och förhållandevis enkel rätt?

Kolja är en jättegod och lite underskattad fisk som passar perfekt i den här typen av recept då den är ganska mager. Se dock till att den är fångad med långlina i Skagerack eller Nordsjön och därmed grönlistad av WWF.

Andra alternativ är hoki, regnbåge, röding, sej och torsk, men se även där till att de är hållbart fångade på rätt sätt och plats. Enklast är att leta efter märkningarna MSC, ASC eller KRAV, då dessa märkningar automatiskt gör fiskarna grönlistade.


Smörpocherad kolja med kokt potatis och salladsärtor

4 personer

Aktiv tid: 30 minuter
Total tid: 1 timme

Ingredienser:

 • 800 g koljafiléer
 • 800 g potatis
 • 300 g salladsärtor
 • 1 stor schalottenlök
 • 1 msk matolja
 • 65 ml torrt vitt vin
 • 180 g smör
 • Salt och peppar
 • 1 citron
 1. Salta fisken ganska generöst i god tid.
 2. Koka upp en större och en mindre kastrull med väl saltat vatten, den större för potatisen och den mindre för salladsärtorna. Lägg i potatisen när fisken har dragit i saltet i cirka 40 minuter.
 3. Hacka schalottenlöken och fräs i en matsked olja på medellåg värme tills löken mjuknat med ej tagit färg, cirka 5 minuter. Tillsätt vinet och smöret och rör eller skaka pannan tills smöret smält. Lägg ner fisken och sjud försiktigt tills fisken är genomkokt, cirka 8 minuter.
 4. Ta upp fisken med hålslev och lägg i ugnsform i ugnen för varmhållning.
 5. Höj värmen under stekpannan så det kokar ordentligt och rör ihop såsen som bildats i pannan till en slät, homogen sås. Ser den lite oljig ut kan du tillsätta en skvätt av potatisvattnet och fortsätta röra tills såsen går ihop. Ta av från värmen när såsen är slät och fin.
 6. Häll av potatisen när den är genomkokt. Koka salladsärtorna tills de är genomkokta men fortfarande lite krispiga, cirka 1 minut.
 7. Smaka av såsen med salt, peppar, och eventuellt en skvätt pressad citron. Ta fram fisken och servera med kokt potatis, salladsärtor, citronklyftor och den goda såsen.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.