Långkok: Klassisk köttgryta

Klassisk köttgryta
Foto: Robin Karlsson

En klassisk köttgryta är rätt svårslaget tycker jag. Här har vi inget tillbehör, utan grytan innehåller allt som behövs och serveras därför i djupa skålar. Allt är så genomkokt och i lagom stora bitar att det går utmärkt att äta med sked. Du kan givetvis utesluta potatisen och istället servera t.ex. kokt potatis, potatismos eller ris vid sidan, om du så vill.

Har du en tryckkokare kan du med fördel använda den för att förkorta den långa koktiden från minst 2,5 timmar till ynka 30 minuter.


Klassisk köttgryta

4–6 personer

Aktiv tid: 45 minuter
Total tid: 4 timmar/1,5 timme

Ingredienser:

  • 1 kg högrev, i 2–3 cm stora tärningar
  • 200 g champinjoner, kvartade
  • 1–2 morötter, skalade och slantade
  • 1 purjolök (vita och ljusgröna delen), slantad
  • 500 g fast potatis, i 2 cm stora tärningar
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk soja
  • 1 tsk asiatisk fisksås (kan uteslutas)
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • Matolja och smör att steka i
  • Eventuellt lite brun maizena-redning

Buljong:

  • 1–2 morötter, delade i 2–3 delar
  • 1–2 selleristjälkar, delade i 2–3 delar
  • 1–2 gula eller röda lökar, kvartade
  • 2 vitlöksklyftor, lätt krossade
  • 2 lagerblad
  • Några kvistar timjan
  • 5–10 svartpepparkorn
  • 5–10 vitpepparkorn
  • 5–10 hela korianderfrön (kan uteslutas)
  • 1 nypa salt
  • Cirka 1 liter vatten
  1. Bryn köttet i lite matolja tills åtminstone 1 eller 2 sidor av varje köttbit är brynt. Tillsätt buljongingredienserna till grytan och skrapa i botten för att lösa upp alla små faststekta bitar. Låt koka upp och sedan sjuda försiktigt tills köttet är helt mört, 2,5–3,5 timmar, eller koka på högt tryck i tryckkokare i 30 minuter.
  2. Bered under tiden resten av grönsakerna (lägg potatis och morötter i vatten för att undvika att de blir bruna) och bryn sedan svampen i lite matolja tills den är väl brynt och har krympt rejält, cirka 10 minuter, och lägg åt sidan.
  3. När köttet är mört: Sila av buljongen i en finmaskig sil ner i en skål eller gryta. För sedan över köttet från silen till ett fat och släng det som sedan är kvar i silen.
  4. Smält 1 msk smör i en gryta och vispa sedan in 1 msk mjöl. Tillsätt en skvätt av den avsilade buljongen och vispa rejält så det inte bildas några klumpar. Vispa sedan ner resten av buljongen tillsammans med soja och fisksås. Låt koka upp och smaka av och justera eventuellt med salt, peppar, eller en skvätt koncentrerad kalvfond om det behövs. Tillsätt sedan svamp, morötter, potatis, purjolök och tomatpuré och rör om. Låt koka försiktigt tills grönsakerna är genomkokta, cirka 15 minuter, och tillsätt sedan köttet samt hackad timjan.
  5. Rör om ordentligt och smaka av en sista gång och justera om det behövs. Du kan även justera konsistensen genom att tillsätta lite vatten om grytan är för tjock eller reda av med lite brun maizena-redning om den är för tunn.
  6. Servera i djupa skålar

Du kanske också vill läsa...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *