Stekt kyckling med varm bönsallad och kaprissmör

Stekt kyckling med varm bönsallad och kaprissmör

Foto: Robin Karlsson

Stekt kyckling är lite småsvårt att lyckas med normalt, för dels är kycklingfiléer så ojämna i tjockleken och dels blir de överstekta ganska lätt.

Här råder vi bot på problemen genom att först banka ut kycklingen tills den här jämntjock, och sedan ger vi kycklingfiléerna stekyta på endast ena sidan. Detta gör att vi får den härligt brynta smaken och en härligt saftig kycklingfilé som inte torkar ut och blir trådig och tråkig.

Succé!


Stekt kyckling med varm bönsallad och kaprissmör

4 personer
35 minuter

Ingredienser:

  • 500–600 g hela kycklingfiléer (eller 4 utbankade s.k. minutfiléer)
  • 2 tetrapak stora vita bönor
  • 10-12 körsbärstomater
  • 1 rejäl näve basilika (ca 1/2 kruka)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 msk kapris
  • 1/2 rödlök
  • 2 msk smör
  • Cirka 3 msk pressad citron
  • Salt och peppar
  • Olivolja
  • Matolja
  1. (Har du färdiga utbankade minutfiléer, gå direkt till steg 2.) Banka ut kycklingfiléerna med en köttklubba eller annat föremål (t.ex. en tom vinflaska fungerar bra) genom att placera dem mellan två lager plastfilm (eller i en stor fryspåse) och försiktigt och metodiskt banka ut dem tills de är cirka 1 cm tjocka över hela filén. Har du väldigt stora kycklingfiléer kan du först dela dem längs med (dvs så att du håller kniven med den platta sidan mot skärbrädan när du skär) och sedan banka ut dem. Salta sedan kycklingfiléerna runt om.
  2. Sätt ugnen på 100 grader, häll av bönorna, kvarta tomaterna, plocka och grovhacka basilikan, finriv eller pressa vitlöksklyftan, finhacka rödlöken och sätt en stor stekpanna på hög värme och en kastrull på medelhög värme.
  3. Fräs bönor och vitlök i kastrullen i lite olivolja under ganska kraftig omrörning tills bönorna börjar mosa sig något. Tillsätt sedan tomaterna och basilikan, ta kastrullen från värmen och smaka av med salt, peppar och en skvätt pressad citron. Ställ in i ugnen på varmhållning.
  4. Torka de utbankade kycklingfiléerna torra med lite hushållspapper och stek dem sedan i lite matolja tills de har riktigt fin stekyta på undersidan och det bara är några få rosa fläckar kvar på ovansidan, cirka 4–5 minuter. Vänd dem sedan och stek 30 sekunder på andra sidan. För över till ett fat med den brynta sidan uppåt och ställ fatet i ugnen på varmhållning.
  5. Tillsätt kapris, rödlök, smör, 2 msk pressad citron och en liten skvätt vatten till stekpannan. Låt koka ihop samtidigt som du vispar kraftigt tills du har fått en fin smörsås, cirka 1 minut.
  6. Servera kycklingen med den varma bönsalladen och skeda lite kaprissås över kycklingen.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.