Moules marinières

Moules marinières

Foto: Robin Karlsson

”Moules marinières” betyder ungefär ”musslor på sjömannens vis”, och är helt enkelt musslor med lök, vitt vin och grädde. Här har jag tillsätt fänkål också, dels för att det smakar fantastiskt och dels för att det matar till det hela lite. Men det går givetvis att utesluta fänkålen om man vill.

Grädden är också i stort sett valfri, men jag föredrar verkligen varianten med grädde. Återigen, det matar till det hela lite.

Traditionellt serveras rätten ofta med stekt eller rostat bröd och aioli, eller med pommes frites men kallas då moules et frites. Jag föredrar bröd, och aioli passar verkligen jättebra till men vid just det här tillfället kände jag inte för det!

Obs: I receptböcker står det ofta att man måste tvätta musslorna noga innan tillagning, men det är lite förlegat. De flesta musslor som går att köpa i butik idag är odlade, och odlade musslor är generellt sett väldigt rena och då räcker det med en liten avsköljning i vasken. Vad som dock fortfarande gäller är att trasiga musslor och öppna musslor som inte stänger sig när man knackar dem i bänken måste slängas, annars riskerar man en otäck matförgiftning.


Moules marinières

2 personer
20 minuter

Ingredienser:

 • 1 kg blåmusslor
 • 1 gul lök
 • 1 stor fänkål
 • 4 vitlöksklyftor
 • 1 msk smör
 • 2 lagerblad
 • 2,5 dl torrt vitt vin
 • 0,5 dl vispgrädde
 • 1 msk pressad citron
 • 3 msk hackade örter (t.ex. persilja, basilika, rosmarin, timjan, oregano)

Övrigt:

 • Stekpanna med höga kanter och lock eller gryta med lock
 1. Undersök musslorna: Känns de smutsiga? Tvätta dem under rinnande vatten och skrubba lite med en tvättsvamp, annars räcker det gott att skölja dem lite lätt. Har de mycket ”skägg”, dvs den lilla borstaktiga biten som kan sticka ut mellan skalen? Dra loss genom att ta tag (kanske med en tång om du har klena nypor) och dra nedåt mot musslans ”gångjärn”. Var noga med att slänga alla musslor med sprickor i skalen och alla öppna musslor som inte stänger sig om du knackar dem lite i bänken.
 2. Strimla lök och fänkål i cirka 0,5 cm breda strimlor, och skiva vitlöken så tunt du kan. Stek tillsammans med smör och lagerblad på medelvärme i en stekpanna med höga kanter eller gryta (med lock) tills de mjuknat men ej tagit färg, cirka 5 minuter.
 3. Tillsätt vinet, en liten nypa salt och en stor nypa svartpeppar och höj värmen. Låt vinet reducera till cirka hälften, tillsätt sedan musslorna, sätt på locket och låt koka under konstant omskakning tills alla musslor öppnat sig, cirka 2 minuter.
 4. Plocka ur musslorna och lägg i en skål. Rör ner grädde, citron och örter i grytan och låt koka ihop någon minut. Tillsätt musslorna och rör runt allt ordentligt.
 5. Servera omedelbart, till exempel med ett gott bröd och kanske lite aioli.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.