Lättlagat: Gratinerad bönsallad med chorizo

Gratinerad bönsallad med chorizo

Foto: Robin Karlsson

Tanken på att gratinera en sallad kanske inte låter helt tilltalande för en del, men ärligt talat vet jag inte hur jag annars ska beskriva den här rätten.

Det är grönsaker, med betoningen på bönor, som blandas med chorizo och sen gratineras. Är det verkligen en sallad då? Nja, kanske inte, men jag kom fram till att spelar väl för guds skull inte stor roll vad vi kallar maten vi äter! Huvudsaken är ju att det är gott, och det kan jag lova att det är!

Som en bonus är det också väldigt enkelt och snabbt att svänga ihop, och helt och hållet öppet för improvisation. Förhållandevis lätt mat är det också, och på sätt kanske lämpligt för vår och sommar än vinter, men jag tror nog att vi alla kan behöva lite lättare inslag i menyn så här kring jul!


Gratinerad bönsallad med chorizo

2 personer
20 minuter

Ingredienser:

  • 1–2 chorizo
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 1 näve körsbärstomater
  • 1 paket stora vita bönor
  • 1 näve bladspenat
  • Salt och peppar
  • Riven parmesanost
  1. Slanta korven, skiva vitlöken tunt, skär bort roten från löken och dela i tunna klyftor, dela tomaterna och häll av bönorna.
  2. Sätt ugnens grillelement på hög värme och en stekpanna med höga kanter på medelhög värme.
  3. Stek korven i lite olivolja i stekpannan tills den fått fin färg, cirka 5 minuter. Tillsätt gul lök och stek under omrörning några minuter tills den mjuknat och blivit lite genomskinlig. Tillsätt vitlöken och stek någon minut, tillsätt sedan tomater, bönor och spenat och stek alltsammans under omrörning ett par minuter tills allt är genomvärmt och spenaten har sloknät. Salta och peppra.
  4. För över till ugnsfast form, riv över parmesan och ställ in i ugnen tills osten smält och fått lite färg, cirka 4 minuter.
  5. Servera!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.