Långkok: Köttgryta med rotsaker och rosmarin

Köttgryta med rotsaker och rosmarin

Foto: Robin Karlsson

Den här härliga köttgrytan är en sån där rätt där all tillagning sker i ett och samma kärl. Du kan med fördel använda en tryckkokare för att förkorta koktiden från cirka 3 timmar till ynka 45 minuter.

Totalt behöver du cirka 1,5 kilo kött, och vilket slags kött du väljer är helt upp till dig men förslagsvis tar du klassiska grytbitar som tjänar på långkok (fråga i din matbutik om du är osäker).

Jag tycker det blir extra fint om man blandar kött från olika djur, och här tog jag lite fläskkarré, lite hjortstek och lite nötytterlår. Detta kompletteras dessutom av lite fin och färsk lammkorv kryddad med rosmarin (vilket du kan ersätta med annan korv eller utesluta helt om du så önskar).

Tillsammans blir det underbart gott, och med alla härliga grönsaker i blir det en komplett måltid i skålen och inga tillbehör krävs.


Köttgryta med rotsaker och rosmarin

Cirka 10 portioner

Aktiv tid: 30 minuter
Total tid: 3–4 timmar/1,5 timmar

Ingredienser:

  • 500 g fläskkarré
  • 750 g hjortstek
  • 250 g nötytterlår
  • 180 g färsk lammkorv med rosmarin
  • 800 g fast potatis (cirka 10 st)
  • 2 stora morötter
  • 2 selleristjälkar
  • 2 rödlökar
  • 1 stor purjolök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 200 g svartkål
  • 1 rejäl msk vetemjöl
  • 1,5 liter torrt vitt vin
  • 1 liter vatten
  • 6 lagerblad
  • Ett par kvistar rosmarin
  • Salt
  • Svart- och vitpeppar
  • 1 msk soja
  • 1 tsk asiatisk fisksås
  • 1 näve finriven parmesan
  • 1 rejäl klick smör

Övrigt:

  • 1 stor gryta eller tryckkokare (minst 6 liter).
  1. Putsa och skär köttet i cirka 2,5 cm stora bitar.
  2. Trimma, skala och dela grönsakerna i mindre bitar. Selleri, lök, purjo, vitlök och svartkål kan du skära i hur stora eller små bitar du vill, men morötterna ska vara i stora munsbitar och potatisen i ungefär dubbelt så stora bitar som morötterna (t.ex. kvarta eller halvera potatisen, beroende på storleken). Detta för att de inte ska koka sönder helt samt för att morötter och potatis ska bli klara ungefär samtidigt.
  3. Bryn köttet i omgångar i lite matolja på hög värme tills det fått fin färg på åtminstone 1 sida. För sedan över det brynta till en skål och upprepa med resten av köttet. Bryn sedan korven i samma gryta tills den är mer eller mindre genomstekt. För över till skärbräda och låt vila där tills vidare. Bryn grönsakerna tills de fått lite färg men akta så löken inte bränns, tillsätt sedan köttet från skålen samt vetemjölet och rör runt ordentligt. Tillsätt sedan en skvätt vin och rör så mjölet löser sig i vinet. Tillsätt resten av vinet, vattnet, lagerblad, rosmarin, rejält med salt och svart- och vitpeppar, sojan och fisksåsen. Slanta korven och tillsätt även den till grytan.
  4. I tryckkokare: Låt koka upp och sätt på locket, låt grytan komma upp i högt tryck, sänk värmen så lågt det går utan att förlora trycket, och låt koka i 45 minuter.
    I vanlig gryta: Låt koka upp, sätt på lock och sänk värmen till lägsta så grytan sjuder väldigt, väldigt försiktigt. Låt sjuda i 2,5 timmar.
  5. Kontrollera om köttet är helt och hållet mört och grönsakerna är genomkokta. Om inte, koka lite till. När allt är mört och genomkokt tar du grytan av värmen, tillsätter parmesan och smör och rör ner det. Smaka av och tillsätt mer salt, peppar eller soja om det behövs.
  6. Servera i djupa skålar, kanske med en brödbit till.

 

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.