Fläskytterfilé med ciderstuvade höstgrönsaker

Fläskytterfilé med ciderstuvade höstgrönsaker

Foto: Robin Karlsson

En härligt värmande höstig rätt som inte bara är hur god som helst, utan som också är förhållandevis billig! Men gör dig själv och dina gäster en tjänst och köp kött av bra kvalitet, det gör verkligen skillnad.

Det viktigaste vad det gäller det tekniska i det här receptet är att inte översteka köttet, det blir verkligen hemskt torrt och tråkigt då, så se till att använda en bra termometer. I övrigt är det ganska öppet för improvisation vad gäller grönsaker och smaksättningar, men jag hoppas ni ger cidern en chans – det passar verkligen perfekt!

Smaklig spis!


Fläskytterfilé med ciderstuvade höstgrönsaker

4 personer
Aktiv tid: 1 timme
Total tid: 2 timmar

Ingredienser:

  • 1 fläskytterfilé
  • 8-10 mellanstora champinjoner, kvartade
  • 3-4 morötter, slantade
  • 3-4 selleristjälkar, skivade
  • 3-4 gula lökar, klyfrade i åttondelar
  • 1/2 purjolök, hackad
  • 2 syrliga äpplen, skalade, urkärnade, klyftade och skivade
  • Cirka 4 dl torr äppelcider
  • Några kvistar färsk timjan (eller en tsk torkad)
  • 3 lagerblad
  • Svartpeppar
  • Vitpeppar
  • Salt
  • Cirka 4 dl vispgrädde
  • 1,5 msk soja
  • Eventuellt lite koncentrerad hönsfond
  • 800 g mjölig potatis
  • 30 g smält smör
  • 1,5 dl varm mjölk
  • Salt och peppar
  • Hackad gräslök (fryst duger fint)
  1. Salta köttet riktligt runt om minst 40 minuter och upp till ett dygn i förväg. Sätt ugnen på 150 grader innan du fortsätter med nästa steg.
  2. Bryn köttet i lite matolja ordentligt runt om så det får fin färg, och för sedan över till en ugnsfast form. Koka ur pannan med en skvätt cider och häll över köttet. Torka pannan torr.
  3. Fräs grönsaker och äppelbitar tillsammans med timjan och lagerblad i lite matolja tills det mjuknat något och fått lite färg. Placera alltsammans runt om köttet i formen. Salta och peppra och slå över cider så grönsakerna nästan täcks.
  4. Ställ in i ugnen och låt stå tills köttet når en innertemperatur på 58 grader, cirka 45 minuter. För över köttet till ett fat och täck löst med folie (du kan stänga av ugnen nu och ställa in köttet på eftervärme när ugnen fått svalna i cirka 10 minuter).
  5. Koka potatisen i väl saltat vatten tills helt genomkokt. Häll av och låt stå i kastrullen med locket på för att hålla värmen.
  6. För över grönsakerna och vätskan i formen till en stekpanna med höga kanter, plocka ur timjankvistarna och lagerbladen, slå på resten av cidern och låt sjuda tills grönsakerna är mer eller mindre genomkokta (tillsätt mer cider eller vatten om det börjar bli torrt). Tillsätt sedan grädde och soja och låt koka ihop en stund tills det tjocknat till lagom konsisten, cirka 15 minuter. Smaka av med mer soja och eventuellt lite koncentrerad kycklingfond om det behöver mera smak.
  7. Mosa potatisen och tillsätt smör, varm mjölk, salt, peppar och hackad gräslök och rör runt.
  8. Servera fläskytterffilén med de ciderstuvade grönsakerna och potatismos.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.