Hemgjort äppelmos

Hemgjort äppelmos

Foto: Robin Karlsson

Jag älskar verkligen hemgjort äppelmos. Det är så enormt mycket godare än det du köper i butik, och det är både roligt och enkelt att göra själv, och ett perfekt sätt att ta hand om äppelskörden.

Man kan göra äppelmos på vilken äppelsort som helst, men min favoritsort är transparente blanche. Det ger ett fantastiskt mos, både i smak, konsistens och färg. Gudomligt verkligen.

Man måste inte tillsätta citronsyra, men jag gillar det av två anledningar: dels behåller moset en ljusgul och fin färg, och dels balanserar det upp den annars ganska söta smaken. Utan citronsyra blir moset lätt lite mörkt och drar åt det bruna hållet. Detta är givetvis ingen katastrof, men jag gillar den ljusare varianten.

Smaken och sötman beror också givetvis väldigt mycket på vilken äppelsort du använder. Oavsett vilken sort jag gör på brukar jag börja med 1 dl socker per kilo äpple, och sedan smaka mig fram.

Här bör man tänka på att moset smakar mer sött när det är varmt, och också på att om man ska konservera moset på burk i skafferi (till skillnad från i plastpåse i frys) så ökar man hållbarheten ju mer socker man tillsätter.

Vad gäller metoden så finns det vad jag vet två huvudsakliga tillvägagångssätt: antingen silar man bort skal och kärnor efter att moset är kokt, eller så skalar man och kärnar ur de råa äpplena. Jag föredrar helt klart den första metoden, men det en smaksak.

(Fast är det verkligen det? Orka skala och kärna ur hundratals äpplen liksom? Att sila går enligt min erfarenhet bra mycket fortare och enklare.)

Oavsett metod brukar smaken bli det samma, men oftast får man ett lite fastare mos med silmetoden. Detta är på grund av är kärnorna (och i viss mån skalen) innehåller pektin, vilket är ämnet som gör sylt och marmelad fastare, så vill du ha ett mindre rinnigt mos utan att för den sakens skull behöva tillsätta massvis med socker är det ännu en anledning att använda silmetoden.

Det kommer ändå inte bli som marmelad, men det kommer bli aningens fastare!


Hemgjort äppelmos

Ger cirka 3 liter äppelmos
1–3 timmar, beroende på

Ingredienser:

3 kg äpplen (gärna transparente blanche)

0,5 liter vatten

2 tsk citronsyra

3–5 dl socker

Min favoritmetod:

 1. Tvätta äpplena och dela dem sedan i 4–8 delar. Placera i en gryta som är så pass stor att äpplena når max 3/4 upp till kanten.
 2. Rör ut citronsyran i vattnet och slå över äpplena.
 3. Koka på medelvärme tills äpplena helt fallit sönder till ett mos, cirka 30–60 minuter. Rör ofta och se till att skrapa i botten så det inte bränns.
 4. Passera sedan genom en finmaskig sil ner i en ny gryta genom att pressa igenom moset med baksidan på en slev.
 5. Ställ grytan på plattan och tillsätt 1 dl socker per kilo äpple, rör runt någon minut tills sockret löst sig. Smaka av och tillsätt mer socker efter smak. Tänk på att moset smakar mer sött när det är varmt, och tänk också på att om du inte ska frysa moset så håller det längre ju mer socker du tillsätter.
 6. Om du ska frysa: Låt moset svalna helt, sleva sedan över i plastpåsar, förslut påsarna, och placera i frysen.
 7. Om du ska konservera på burk: Se till att diska burkarna noga (även locken), sleva sedan i det heta äppelmoset, skruva omedelbart på locket och vänd burken upp och ned. Upprepa med resten av burkarna, låt sedan stå upp och ned tills de är svala och ställ sedan i svalt skafferi eller i kylskåp.

Den andra metoden:

 1. Tvätta, skala, kärna ur, och dela äpplena i mindre bitar. Placera i en gryta som är så pass stor att äpplena når max 3/4 upp till kanten.
 2. Rör ut citronsyran i vattnet och slå över äpplena.
 3. Koka på medelvärme tills äpplena helt fallit sönder till ett mos, cirka 30–60 minuter. Rör ofta och se till att skrapa i botten så det inte bränns.
 4. När du har ett helt homogent mos, tillsätt 1 dl socker per kilo äpple, rör runt någon minut tills sockret löst sig. Smaka av och tillsätt mer socker efter smak. Tänk på att moset smakar mer sött när det är varmt, och tänk också på att om du inte ska frysa moset så håller det längre ju mer socker du tillsätter.
 5. Om du ska frysa: Låt moset svalna helt, sleva sedan över i plastpåsar, förslut påsarna, och placera i frysen.
 6. Om du ska konservera på burk: Se till att diska burkarna noga (även locken), sleva sedan i det heta äppelmoset, skruva omedelbart på locket och vänd burken upp och ned. Upprepa med resten av burkarna, låt sedan stå upp och ned tills de är svala och ställ sedan i svalt skafferi eller i kylskåp.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.