Lättlagat: Fransk linssoppa

Fransk linssoppa

Alla foton: Robin Karlsson

En enkel och billig bondsoppa som värmer ljuvligt en ruggig höstdag. Man kan givetvis utesluta sidfläsket och byta ut hönsbuljongen mot grönsaksbuljong om man vill ha en vegetarisk variant.

Att låta en kantbit från en parmesanost eller liknande ost koka med i en soppa eller gryta är ett gammalt knep som ger jättefin smak och kropp till soppan, men det är absolut inget måste.

En kryddbukett är också ett bra sätt att tillföra smak till en soppa eller gryta, och den görs genom att man tar en bit silduk och fyller den med aromatiska kryddor och örter, knyter ihop och låter koka med i soppan. Om man inte har någon silduk kan man istället fylla en rund tesil med kryddorna och låta den koka med i soppan.


Fransk linssoppa

4 personer
40 minuter

Ingredienser:

  • 1 msk matolja
  • 5 skivor rökt sidfläsk eller bacon, strimlade
  • 1 morot, tärnad
  • 1 gul lök, tärnad
  • 1 röd lök, tärnad
  • 1/3 purjolök, tärnad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 3 dl torkade gröna linser
  • 1,5 liter hönsbuljong
  • 1/2 msk vinäger
  • 2 lagerblad
  • 1 msk hackade örter (frysta går bra)
  • Salt och peppar

Bonusingredienser:

  • 1 kryddbukett innehållandes exempelvis:
    – Hela svart- och vitpepparkorn
    – Hela korianderfrön
    – Hela sellerifrön
    – Persiljestjälkar
    – Torkade örter som timjan, oregano och rosmarin
    – 1 bit parmesanostkant

Tillbehör:

  • Extra virgin olivolja
  • Parmesanost
  • Pressad citron
  1. Sätt en gryta (cirka 5 liter) på medelhög värme, koka upp hönsbuljongen i en kastrull, strimla sidfläsket och tärna grönsakerna.Fransk linssoppa
  2. Stek sidfläsket i lite matolja i grytan tills det har fått lite färg. Tillsätt de tärnade grönsaker och fräs alltihop i cirka 5 minuter tills grönsakerna har mjuknat något men inte tagit färg.Fransk linssoppa
  3. Tillsätt linser, hönsbuljong, vinäger, lagerblad och bonusingredienser om du har och vill. Koka upp och låt småkoka i 15-20 minuter tills morotsbitarna och linserna är helt genomkokta.
  4. Ta ur lagerbladen och eventuella bonusingredienser. Tillsätt de hackade örterna och smaka av med salt och peppar.
  5. Om du vill ha en krämigare soppa kan du vid denna tidpunkt föra över ett par slevar soppa till en blender eller stavmixerbehållare, mixa slätt, och sedan hälla tillbaka det i soppan. Du kan också mixa hela soppan slät om du vill, men jag rekommenderar att behålla i alla fall en slev soppa omixad.
  6. Servera, och ringla över olivolja, riv över parmesan och pressa över citron vid bordet.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.