Brittisk kycklingpaj med grönkål

Kycklingpaj med grönkål

Foto: Robin Karlsson

Alltså, ni får inte bli arga om ni känner nån (eller är en) brittisk person som inte alls tycker det här är särskilt brittiskt, men för mig är det här en väldigt brittisk modell av kycklingpaj. Till skillnad från den i Sverige mer vanliga franska modellen (vanlig pajdegsbotten och fyllning baserad på ägg) så har den här pajen en fyllning som är mer som en vanliga gryta, och istället för vanlig pajdeg använder vi smördeg.

I just det här fallet har jag bara ett lock av deg, ingen botten alltså, men vill man ha botten går det utmärkt. Det här är för övrigt ett perfekt sätt att använda lite överbliven gryta! Eller varför inte passa på att göra en dubbel sats gryta nästa gång, och spara hälften till en paj? Tänk bara på att den inte får vara alltför tunnflytande, jag tycker det blir klart bättre med en ganska stabbig gryta (svårt att få ordet ”stabbig” att låta aptitligt, men ni fattar nog). Har du redan en gryta kan du hoppa direkt till steg 4 i instruktionerna.

En annan fördel med den brittiska modellen är förresten att INGEN förväntar sig att man ska göra smördeg själv – i och med att det är helt sjukt jobbigt – så själva degarbetet är klart enklare eftersom vi jobbar med färdigköpta smördegsplattor!


Brittisk kycklingpaj

4 personer
Aktiv tid: 40 minuter
Total tid: 1 timme och 40 minuter

Ingredienser:

  • 250 g kycklinglårfilé, skuren i mindre bitar
  • 2 stora morötter, halverade på längden och skivade
  • 2 stora stjälkar selleri, skivade
  • 2 gula lökar, grovhackade
  • 1/2 purjolök, grovhackad
  • 2 vitlöksklyftor, tunnt skivade
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,5 liter varm kycklingbuljong
  • 1 msk soja
  • 1 msk worcestershiresås
  • 2–3 lagerblad
  • Salt och peppar
  • 100 g god smältost, riven
  • 2–3 frysta smördegsplattor (eller 4–6 om du även vill ha botten)
  • 1 ägg
  • 1 knippe grönkål, strimlad
  1. Fräs kycklingbitarna i lite matolja på medelhög värme i en stor stekpanna med höga kanter tills de fått lite färg. Tillsätt grönsakerna och fräs vidare tills de mjuknat utan att de fått särskilt mycket färg, cirka 10 minuter. Strö över mjölet, stek under omrörning i cirka 30 sekunder och häll sedan på den varma buljongen och fortsätt röra nån minut tills mjöl och buljong bildat en slät sås.
  2. Tillsätt soja, worcestershiresås och lagerblad, och salta och peppra ganska generöst. Låt sjuda tills grönsakerna är genomkokta, cirka 30 minuter.
  3. Ta pannan från värmen och blanda ner osten. Smaka av med salt och peppar. Häll över grytan i en ugnsfast form som är så stor att grytan når ända upp till kanten.
  4. Mjöla en bänk och kavla ut smördegsplattorna till nånstans mellan dubbla och tredubbla storleken, beroende på hur många plattor du använder och hur din form ser ut.
  5. Vispa upp ägget med lite vatten och pensla formens kanter. Täck sedan formen med deg, och här är det bara bra om degen hänger ut över kanterna ganska mycket samt att de olika degplattorna överlappar ganska mycket.
  6. Tryck sedan fast degen ordentligt mot formens kanter, och fortsätt trycka tills det är helt tätt mot formen och den överhängande degen lossnar. Ta degen som lossnade och skär den till cirka 1,5 cm breda remsor, vrid remsorna till spiraler och placera längs formens kant (valfritt, men tjusigt).
  7. Grädda på 180 grader i cirka 40 minuter tills gyllenbrunt.
  8. Medan pajen gräddas steker du grönkålen i en panna med lite olja, salt och peppar tills mörkt grön och den fått lite stekyta här och var, cirka 8 minuter.
  9. Servera!

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.