Mustig och värmande linssoppa med curry

Mustig och värmande linssoppa med curry

Foto: Robin Karlsson

Vissa dagar finns det inget bättre än en enkel, mustig, värmande linssoppa. Denna variant är kraftigt kryddad med varma smaker, och här finns det stort utrymme för variation efter personlig smak.

Själv använde jag en blandning av olika currypulver jag hade i kryddskåpet, plus lite spiskummin, lite paprikapulver, och lite kanel. Har du som jag en massa kryddor att ta av så är det bara gå loss, men annars klarar du dig alldeles utmärkt med en burk helt vanlig curry. Det viktigaste är att krydda rejält, så man får den där själavärmande upplevelsen när man tar första tuggan!

I övrigt är det en väldigt enkel affär det här, och också väldigt billigt och nyttig! Dessutom enkelt att göra en stor sats av, och sen frysa in resterna och ta fram vid behov. En vinnare helt enkelt!


Mustig och värmande linssoppa

4 personer
30 minuter

Ingredienser:

  • 2 morötter
  • 1 stor gul lök
  • 1 stjälk selleri
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk hela konserverade tomater
  • Cirka 2 msk currypulver, eller en blandning av curry och t.ex. spiskummin, paprikapulver, gurkmeja, kanel, svartpeppar, eller annat
  • 1,5 liter valfri buljong (eller en blandning)
  • 4 dl torkade röda linser
  • Salt och peppar
  • Olivolja att steka i
  • Lite naturell yoghurt
  1. Trimma, skala och tärna morot, lök och selleri i cirka 1 cm stora tärningar (du behöver inte skala sellerin). Skala och skiva vitlöken så tunt du kan. Häll upp tomaterna i en skål och krossa dem med handen till lagom stora bitar.
  2. Fräs morot, lök och selleri i en gryta på medelvärme i lite olivolja tillsammans med en nypa salt tills grönsakerna mjuknat men ej tagit färg, cirka 5 minuter. Tillsätt kryddorna och vitlöken och fräs vidare i 30 sekunder innan du tillsätter tomater, buljong och linser. Salta och peppra efter smak och låt koka upp. Sänk värmen till låg och låt sjuda tills allt är genomkokt, cirka 15 minuter.
  3. Smaka av och justera eventuellt med mer salt eller kryddor.
  4. Servera i djupa skålar och ringla lite naturell yoghurt över vid bordet.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.