Lättlagat: Pasta med krabba, tomat och kronärtskocka

Pasta med krabba, tomat och kronärtskocka

Foto: Robin Karlsson

Har man tillgång till goda tomater – t.ex. om det är mitt i högsommaren då tomaterna i butiken faktiskt kan vara riktigt fina, eller ännu bättre om du odlar själv – är pasta med färsk tomatsås bland det godaste och enklaste du kan laga.

Allra bäst blir det med körsbärstomater (romantica är en favoritsort här hemma). Dels brukar de vara godare än större tomater, och dels innehåller de mer pektin vilket ger en len och fin sås som inte känns vattnig. Den här rätten blir dessutom lite matigare och får underbar smak av kronärtskockshjärtan och krabbkött – båda konserver som man teoretiskt sett kan ha hemma jämnt.

Det bästa är också att det tar typ lika lång tid att göra som det tar för pastan att koka klart! Perfekt för lata sommarkvällar, det vill säga.


Pasta med krabba, tomat och kronärtskocka

2 personer
20 minuter

Ingredienser:

  • 200 g pasta, t.ex. linguini eller tagliatelle
  • 1 burk konserverade kronärtskockshjärtan
  • 2 msk fin olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 400 g körsbärstomater (gärna plommon eller romantica)
  • 1 burk krabbkött (avrunnen vikt 120 g)
  • 2 msk hackad persilja
  • Ganska rikligt med salt och svartpeppar
  • Lite riven parmesanost
  1. Koka pastan 1 minut kortare än vad det står på paketet. Spara kokvattnet.
  2. Häll av kronärtskockorna och skär dem i kvartar. Stek dem i olivolja på hög värme tills lite svedda i kanterna, cirka 4 minuter, och för sedan över till fat eller skål. Sänk värmen på plattan till medel.
  3. Skiva vitlöken så tunt du kan. Tillsätt smöret och vitlöken till stekpannan och stek på medelvärme 3 minuter utan att den tar färg.
  4. Tillsätt tomaterna tillsammans med de stekta kronärtskockorna och stek vidare i cirka 6 minuter tills tomaterna helt kokat sönder och en sås har bildats (hjälp tomaterna lite på traven genom att trycka till dem med en träslev).
  5. Låt krabban rinna av och tillsätt till pannan tillsammans med persilja, salt och peppar och den kokta pastan. Rör och skaka pannan så allt blandas ordentligt. Tillsätt också en skvätt pastavatten och fortsätt röra tills en fin, len sås bildats.
  6. Ta pannan av värmen och riv över lite parmesanost och rör runt.
  7. Servera omedelbart i uppvärmda tallrikar.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.