Friterad kyckling à la KFC

KFC-liknande friterad kyckling

Foto: Robin Karlsson

Det här är friterad kyckling på amerikanskt vis, vilket märkligt nog ofta kallas för ”chicken-fried chicken” i den amerikanska södern där rätten härstammar ifrån.

De flesta känner nog igen denna typ av friterad kyckling från snabbmatskedjor som KFC, och det är verkligen fantastiskt gott om det görs rätt.

Hemligheten ligger i ytbehandlingen av kycklingen. Den är lite som en blandning mellan en klassisk mjöl-ägg-ströbröd-panering och fish & chips-varianten som använder en frityrsmet istället, och består av att man först dränker kycklingen i någon tjockflytande mejeriprodukt som fil eller yoghurt och sen dränker den i en smulig mjölblandning.

Det är just smuligheten som ger den färdiga kycklingen sitt karaktäristiska knaggliga utseende, och det är också här charmen med denna rätt ligger. Alla de där små utstickande bitarna blir perfekt knapriga och härliga och skyddar själva kycklingen från att torka ut och bli torr och trist.

Smuligheten får vi genom att vi masserar in ett par matskedar fil i mjölblandningen. Då bildas en massa små klumpar, vilket kanske inte låter så positivt, men det är här hemligheten ligger. Detta kombinerat med att vi har tillsatt bakpulver samt lite kryddor till mjölet gör att resultatet blir helt lysande verkligen.

En tråkig sak med att fritera är att det går åt en sabla massa olja, och om man inte vill kasta oljan efteråt (för det känns ju väldigt slösigt) så måste man rengöra den på något vis, och det har traditionellt varit något av en pärs eftersom man då måste sila oljan genom t.ex. en silduk, och i processen så sölar man ofta ner ganska mycket.

Nu finns det dock ett extremt mycket bättre sätt att rengöra oljan på, och den använder gelatin. Gör så här:

 1. Låt den använda oljan svalna till rumstemperatur eller något varmare.
 2. För varje liter olja du har, blanda 1,5 dl vatten med 3 rågade tsk gelatinpulver och låt dra i 5 minuter.
 3. Värm blandningen i en kastrull eller i 15-sekundersstötar i mikron och rör så gelatinet löser sig helt och hållet. Rör sedan ner gelatinblandningen i oljan tills du har en homogen blandning. Låt stå i kylen över natten.
 4. Dagen efter har gelatinet lagt sig i botten av oljan och där fångat alla orenheter, så nu är det bara att hälla av den rena oljan ner i lämplig behållare och sen slänga gelatinklumpen.

Fiffigt va! Det här är inget jag har kommit på själv, utan det är geniet J. Kenji Lopez-Alt på SeriousEats.com som har, och ni kan läsa hans artikel om detta här.

Jag föredrar att servera kycklingen med lite andra plockvänliga tillbehör som bröd och sallad och olika röror och liknande, men det är helt upp till var och en. Jag också har inkluderat en dippsås i receptet som jag verkligen älskar och som passar perfekt till sån här kyckling.

Smaklig spis!


Friterad kyckling à la KFC

4 portioner
40 minuter

Ingredienser:

 • 500 g kycklingbröst
 • 3 dl mjöl
 • 1 msk bakpulver
 • 1 tsk salt
 • Rejält med färskmalen svartpeppar
 • 2-3 dl fil eller yoghurt plus vatten
 • 1 liter raps-, majs-, jordnöts- eller frityrolja

Sås:

 • 3 dl majo
 • 3 dl yoghurt
 • 1 msk paprikapulver
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk svartpeppar
 • 1 tsk vitlökspulver
 • 1 tsk lökpulver
 • 1 tsk mald koriander
 • 1 tsk tabasco (kan uteslutas)

Övrigt:

 • Termometer (som kan mäta temperatur till minst 220 grader)
 1. Blanda ihop ingredienserna till såsen och ställ i kylen. Smaka av och justera kryddningen innan servering.
 2. Blanda ihop mjöl, bakpulver, salt och svartpeppar i en vid skål eller djup tallrik. Tillsätt cirka 3 msk fil (eller yoghurt spädd med vatten) och nyp ihop med mjölet tills en grynig, ojämn, smulig massa bildats. Häll resten av filen i en vid skål eller djup tallrik.
 3. Dela kycklingbrösten i 2–3 lika stora delar. Doppa kycklingbitarna en och en först i fil och sedan i mjölblandningen. Tryck till ordentligt runt om kycklingen så den smuliga mjölblandningen fastnar ordentligt (du vill få fast så mycket som möjligt och se till att det verkligen täcker hela kycklingbiten). Placera kycklingen på en tallrik eller bräda och upprepa med resten av kycklingbitarna.
 4. Sätt ugnen på 80 grader och värm oljan till 220 grader. Lägg försiktigt ner 2–3 kycklingbitar i oljan och fritera tills snyggt gyllenbruna, cirka 4 minuter totalt. Vänd försiktigt kycklingbitarna då och då medan de friterar, och justera värmen så den håller mellan 190 och 210 grader.
 5. Lyft ur kycklingen med en hålslev och låt rinna av på lite hushållspapper och för sedan över till en tallrik och ställ den i ugnen för varmhållning. Upprepa processen med resten av kycklingen, och se till att oljan håller 220 grader innan du lägger ner kycklingbitarna.
 6. Servera kycklingen med såsen och eventuellt bröd, sallad, nån slags potatis, eller andra härliga tillbehör.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.