Skomakarlåda

Skomakarlåda

Foto: Robin Karlsson

Det finns ganska många varianter på skomakarlåda, och de mest traditionella har en hel bit biff som garneras med bacon, rödlök och någon typ av inlagda grönsaker, samt serveras med någon typ av brunsås och oftast potatismos. Personligen tycker jag rätten funkar mycket bättre som en snabblagad gryta (inte helt olikt biff Stroganoff) som sedan – och det här är essentiellt för mig – serveras i en ring av potatismos.

Jag är inte helt hundra på varför jag föredrar denna version så mycket, men det är helt enkelt godare och bättre och häftigare på alla sätt och vis. Plus att det är enklare och snabbare att göra!


Skomakarlåda

4 personer
30 minuter

Ingredienser:

  • 400 g lövbiff
  • 140 g bacon (1 paket)
  • Ca 2-3 rödlökar
  • 1 msk mjöl
  • 1/2 liter kalvbuljong
  • 1/2 msk soja
  • Salt och peppar
  • 1 näve cornichoner (kan uteslutas eller ersättas med andra pickles)
  • 1 näve syltlök (kan uteslutas eller ersättas med andra pickles)

Potatismos:

  • 1200 g mjölig potatis
  • 125 ml mjölk
  • 60 g smör
  • Salt och vitpeppar
  1. Strimla biff, bacon och lök. Stek biffen på hög värme i lite matolja i en stor stekpanna med höga kanter tills den fått fin färg. För över till skål och sänk värmen till medel. Stek bacon i samma panna till fettet smält ut och det blivit lite brynt, tillsätt då lök och stek vidare under omrörning ett par minuter tills löken mjuknat. För tillbaka biffen till pannan, tillsätt mjölet och rör runt ordentligt så det fördelas jämnt. Tillsätt kalvbuljong och rör så mjölet löser sig i buljongen. Låt koka upp och justera värmen så det sjuder. Tillsätt soja, en nypa salt och lite svartpeppar.
  2. Skala och koka potatisen i välsaltat vatten tills helt genomkokt (dela större potatisar i mindre bitar så går det fortare). Värm mjölk och smör i en kopp i mikron tills smöret smält. Häll av potatisen när den är genomkokt, mosa med potatisstöt och rör ner mjölk och smör. Salta och peppra och smaka av.
  3. Tillsätt cornichoner och syltlök till köttgrytan, smaka av och justera smaken med mer soja, salt och/eller peppar. Justera konsistensen med vatten om grytan är för tjock, alternativt låt den sjuda lite mer om den är för tunn.
  4. Servera genom att lägga upp en rund mur av potatismos på tallriken och sedan fylla den med köttgrytan.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.