Lättlagat: Höstig pyttipanna

Höstig pyttipanna

Foto: Robin Karlsson

Pyttipanna är ju perfekt de dagar då man inte riktigt orkar tänka efter och bara vill svänga ihop nåt lite snabbt av det man har hemma, men man ska inte underskatta en väl genomtänkt pytt heller.

Här parar vi ihop den givna tärnade potatisen och den hackade löken med två av mina höstfavoriter: rökt sidfläsk och brysselkål.

Rökt sidfläsk och brysselkål är en sån makalöst trevlig kombination, och båda passar också helt perfekt i en härligt höstpytt tillsammans med potatis och lök.

Tricket med en perfekt pytt är att tänka igenom tillagningstiderna innan man sätter igång, vilket jag har skrivit lite mer i detalj om här. Det gör visserligen att det hela tar lite längre tid, men det är en investering som ger väldigt bra avkastning.

Omfamna hösten!


Höstig pyttipanna

2 rejäla portioner
45 minuter

Ingredienser:

 • 800 g fast potatis
 • 300 g rökt sidfläsk
 • 200 g lök (1 stor)
 • 200 g brysselkål (cirka 14 st)
 • 2 ägg
 1. Sätt ugnen på 100 grader.
 2. Tärna potatisen och skölj i ett durkslag. Placera i mikrotålig skål eller annat kärl och mikra på högsta värme i 4 minuter. Vänd runt potatisen och mikra i 4 minuter till. Upprepa tills potatisen är mer eller mindre genomkokt, cirka 15-20 minuter totalt.
 3. Medan potatisen är i mikron bereder du resten av ingredienserna: Ta bort svålen på sidfläsket och skär det sedan i 1×2 cm stora bitar. Skala och hacka löken. Ta bort de yttersta bladen på brysselkålen, skär bort den yttersta biten av roten, och kvarta dem.
 4. När potatisen är klar i mikron låter du den rinna av lite i durkslaget för att sen steka den i matolja på medelhög värme tills du fått fin färg runt om och potatisen är helt genomstekt, cirka 10 minuter. Strö över en nypa salt, blanda runt, och för över till ugnsfast form och ställ den i ugnen på varmhållning.
 5. Stek sidfläsket i samma stekpanna som du använde till potatisen, tills du fått bra stekyta och det mesta av fettet smält ut, cirka 8 minuter. För över till potatisformen.
 6. Stek brysselkålen i fettet från sidfläsket (tillsätt lite matolja om det behövs) tills de fått bra stekyta men fortfarande är lite krispiga i mitten, cirka 5 minuter. För över till potatisformen.
 7. Tillsätt löken till stekpannan och sänk värmen till låg. Stek under omrörning tills löken blivit mjuk och genomskinlig och lite brynt, cirka 5 minuter. Tillsätt potatis, fläsk och brysselkål från formen till stekpannan och kasta runt allting tills det blandats ordentligt. Smaka av med salt och peppar.
 8. Servera med stekt ägg.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.