Fiskgratäng

Fiskgratäng

Foto: Robin Karlsson

Det här är en fiskgratäng av brittisk modell – det som de kallar för fish pie – där man gör en slags fiskgryta som man sen täcker helt och hållet med potatismos och sedan gratinerar i ugn (lite som en shepherd’s pie med andra ord).

Det blir verkligen toppengott, och är enligt mig något lättare att göra än en traditionell fiskgratäng, så bara fördelar helt enkelt!

Man kan använda precis vilken slags fisk man vill, och allra bäst tycker jag det blir om man blandar lite olika sorter. I receptet nedan använder jag 500 g fisk och 100 g räkor, men man kan köra på 600 g fisk eller 600 g räkor om man vill det. Tänk bara på att räkor och kräftstjärtar och dylikt (som redan är tillagade) ska tillsättas precis i slutet (i steg 4), för annars blir de väldigt sega och trista.


Fiskgratäng

4 hungriga personer
40 minuter

Ingredienser:

  • 1200 g potatis
  • 2 äggulor
  • Cirka 500 g fiskfilé
  • 1 purjolök
  • 1/2 fänkål
  • 2 msk smör
  • 1/2 dl torrt vitt vin
  • 2 rejäla nävar frysta ärtor
  • 5 dl crème fraîche
  • 1,5 msk fisk- eller skaldjursfond
  • Cirka 100 g skalade räkor
  • 1 msk hackad dill
  • Salt och vitpeppar
  1. Skala potatisen, dela varje i två eller tre bitar, och koka i välsaltat vatten tills helt och hållet genomkokt (cirka 15 minuter). Låt rinna av ordentligt och mosa sedan till ett jämt mos med en potatisstöt, tillsätt äggulor samt lite salt och peppar, smaka av och justera eventuellt med mer salt eller peppar.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Skär fisken i stora kuber, och strimla purjolök och fänkål. Stek grönsakerna på medelvärme i smör i några minuter tills de mjuknat men ej tagit färg, tillsätt sedan vinet och låt det koka in. Tillsätt ärtor, crème fraîche, fond samt salt och vitpeppar och låt koka ihop någon minut. Tillsätt fisken och rör försiktigt ned den i såsen. Smaka av och tillsätt mer salt, peppar eller fond om det behövs.
  4. Rör ner räkorna och dillen och för sedan över till en ugnsfast form. Klicka över potatismoset och ställ in i ugnen och låt gratinera tills ytan är vackert gyllenbrun, cirka 15 minuter.
  5. Servera.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.