Fransk löksoppa

Fransk löksoppa

Foto: Robin Karlsson

En riktig klassiker, fransk löksoppa! Med ostgratinerat bröd! Så gott, så enkelt, kostar ingenting, och är lätt att göra.

Det finns i princip två metoder när det kommer till löken. Antingen så steker man den långsamt på låg värme väldigt länge tills man har en mörk löksörja, eller så gör man så jag förespråkar: stek löken på hög värme, under omrörning, och tillsätt en skvätt vatten så fort det börjar få för mycket färg, och skrapa i botten medan vattnet kokar in för att lösa upp de faststekta godsakerna från pannans botten, tills du har en mörk löksörja.

Med metod nummer två blir stektiden minst halverad, och man får ett resultat som är 90 % så bra som med metod nummer ett. Det är en ganska bra kompromiss i min bok!

Att täcka soppan med ostgratinerade bröd är så klart valfritt, men samtidigt helt obligatoriskt – för vad är en fransk löksoppa utan ostgratinerade bröd?


Fransk löksoppa

4 portioner
Cirka 1 timme

Ingredienser:

  • 1,5 kg gul lök (eller en blandning av gul, röd, schalotten och purjo)
  • 6 vitlöksklyftor (kan uteslutas)
  • 2 liter valfri buljong
  • 0,75 dl torr sherry (kan uteslutas eller ersättas med torrt rött eller vitt vin)
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 4 lagerblad
  • 1 msk worcestershiresås
  • 1 tsk asiatisk fisksås
  • 1 msk ljus soja
  • Salt
  • Finmald svart- och vitpeppar

Tillbehör:

  • 4 brödskivor, typ levain (eventuellt halverade för att passa soppskålarna)
  • Lagrad ost
  • Hackad persilja

Övrigt:

  • Ugnssäkra soppskålar
  1. Skala och strimla löken. Stek löken (utom vitlöken) i en stekpanna på hög värme i lite matolja under omrörning. Tillsätt en liten skvätt vatten om det börjar få för mycket färg och skrapa i botten medan vattnet kokar för att lösa upp de faststekta bitarna i botten på panna. Fortsätt så – stek, tillsätt vatten, skrapa och rör –  tills löken är mörkt brun, cirka 20 minuter totalt. Tillsätt vitlöken och låt den steka i ett par minuter utan att ta färg.
  2. Tillsätt buljong, sherry, vinäger, lagerblad, worcestershiresås, fisksås och soja och koka upp. Låt sedan sjuda i cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  3. Förvärm ugnens grillelement på 220 grader. Rosta bröden i brödrost medan soppan sjuder och täck dem med ett rejält lager ost.
  4. När soppan är klar, sleva över i ugnssäkra portionsskålar, täck med ostbröden och ställ in i ugnen tills toppen är vackert gyllenbrun, cirka 5 minuter. Strö lite persilja över och servera.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.