Långkok: Mustig gryta med Guinness

Guinnessgryta

Foto: Robin Karlsson

En riktigt härlig och mustig gryta värmer fint så här års, och den här innehåller dessutom Guinness!

Den här typen av gryta är också som upplagd för anpassning efter tycke och smak, framför allt vad gäller grönsakerna, och det går jättebra att ta lite av vad man har hemma och byta ut det ena och det andra mot sina favoriter om man vill. Och, om man av nån anledning inte vill ha Guinness i grytan (men det blir jättegott, jag lovar!) så går det bra att utesluta den eller ersätta den med någon annan öl eller till och med med rödvin – fast då börjar det hela likna en bœuf bourguignon.

Kort sagt: det är så här jag brukar göra, och det brukar bli väldigt gott, men just den här rätten är väldigt förlåtande och går jättebra att anpassa lite hur man vill.


Guinnessgryta

4 personer

Aktiv tid: 40 minuter
Total tid: Cirka 3 timmar

Ingredienser:

  • 1 kg högrev
  • 1 rågad matsked vetemjöl
  • 1 burk Guinness
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1/2 mindre rotselleri
  • 0,5 purjolök
  • 3 stjälkar selleri
  • 10 champinjoner
  • 3 lagerblad
  • Ett par timjankvistar
  • Salt
  • Peppar
  1. Sätt en stor gjutjärnsgryta på högsta värme på spisen.
  2. Skär högreven i grova kuber. Bryn köttet i grytan i lite matolja, i ett lager i taget så du får ordentlig stekyta på köttet. För över till skål och upprepa med resten av köttet tills allt är brynt. För tillbaka allt kött i grytan och salta och peppra rikligt samt strö över en rågad matsked vetemjöl och rör om ordentligt.
  3. Slå över en burk Guinness och lägg i lagerblad och timjankvistar. Köttet ska vara nästan helt täckt av vätska, är det inte det fyller du på med vatten. Låt koka upp och sänk sedan värmen till låg och låt det hela sjuda. Rör då och då.
  4. Medan köttet sjuder tillreder du grönsakerna. Skala lök, morötter, palsternacka och rotselleri. Grovhacka löken, skär purjon, stjälksellerin, morötterna och palsternackan i 1–2 cm breda slantar, skär rotsellerin i kuber (ungefär lika stora bitar som de andra rotsakerna), och kvarta svampen.
  5. Tillsätt alla grönsaker till grytan när köttet har sjudit i cirka 2 timmar eller har blivit mer eller mindre mört. Salta och peppra igen och fyll på med vatten så att allt nästan täcks. Låt sjuda vidare i cirka 40 minuter eller tills köttet är helt och hållet mört och grönsakerna är genomkokta.
  6. Servera med kokta ärtor och kokt potatis eller potatismos.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.