Shepherd’s pie

Shepherd's pie

Foto: Robin Karlsson

Shepherd’s pie är en slags gratäng som normalt bygger på lammfärs och potatismos, och byter man lammfärsen mot nötfärs brukar det kallas cottage pie istället. Vilket man föredrar är ju definitivt en smaksak, och det här receptet funkar lika bra i båda fallen.

Först gör man en färssås, ganska lik en vanlig köttfärssås, och sen häller man det i en form, täcker det med fluffigt potatismos spetsat med äggulor, och gratinerar det hela i ugnen.

För att slippa långkoka färssåsen i vår shepherd’s pie så tar vi några små genvägar för att få den där härligt långkokta mustigheten på bara en halvtimme: Vi ser till att bryna färsen ordentligt; vi smaksätter med en kvartet umamibomber, nämligen soja, worcestershiresås, asiatisk fisksås och tomatpuré; vi proppar såsen full av morötter, lök, selleri och champinjoner som vi också bryner lite lätt; och vi har i en skvätt rödvin.

Resultatet blir en riktigt mustig och smakrik gryta, som smakar som den kokat i flera timmar.

Vissa av er kanske blir lite oroade av att både soja och fisksås står med i ingredienslistan, men ni kan vara lugna – det kommer inte smaka vare sig asiatiskt eller fiskigt. Ett litet stänk soja och/eller fisksås i en gryta, sås eller soppa gör bara att det smakar mustigare men om man inte har för mycket så är det i princip omöjligt att verkligen känna smaken av såserna. Istället ger det bara ett visst djup i bakgrunden som är exakt det man vill ha i en rätt som denna.


Shepherd’s pie

6 personer
1,5 timmar

Ingredienser:

  • 2 stora morötter, cirka 200 g
  • 2–4 selleristjälkar, cirka 100 g
  • 2–3 röda lökar, cirka 200 g
  • 1/2 purjolök, cirka 100 g
  • 6–8 champinjoner, cirka 200 g
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 kg lammfärs
  • 3 dl torrt rött vin
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 näve färsk plockad rosmarin
  • 1 msk soja
  • 1 msk worcestershiresås
  • 1 tsk asiatisk fisksås
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 dl kalvbuljong

Potatismos:

  • 1200 g mjölig potatis
  • 250 ml mjölk
  • 50 g smör
  • 2 äggulor
  • Salt och peppar

Servera med:

  • 400–500 g frysta ärtor
  1. Skär morötter, selleri, rödlök och purjolök i små tärningar (ungefär lika stora som en ärta), finhacka svampen så smått du kan, och riv eller pressa vitlöken. Fräs allt utom vitlök på hög värme i en stor stekpanna i lite matolja till det fått lite färg och mjuknat något, cirka 7 minuter. Tillsätt vitlöken samt en nypa salt och stek vidare i någon minut, för sedan över alltsammans till en stor gryta.
  2. Torka ur eventuella grönsaksbitar ur stekpannan och låt den sedan värmas upp ordentligt och stek sedan lammfärsen i lite matolja. Rör inte runt för mycket i början, utan låt färsen ta ordentligt med färg. Sedan bryter du upp färsen med en slev och rör runt och steker tills inget rosa är kvar. Tillsätt en nypa salt och för sedan över till grytan.
  3. Strö mjölet över grönsakerna och lammfärsen i grytan och rör runt ordentligt. Koka sedan ur stekpannan med vinet (se till att skrapa med en slev eller stekspade så de små faststekta bitarna i pannan löser sig i vinet). För sedan över vinet till grytan tillsammans med rosmarin, soja, worcestershiresås, fisksås, tomatpuré och kalvbuljong.
  4. Ställ grytan på plattan, rör om ordentligt, och låt koka upp för att sedan sjuda försiktigt utan lock i cirka 30 minuter, eller tills grönsakerna är helt genomkokta. Smaka av mer salt, peppar, eventuellt lite mer soja och en till skvätt vin.
  5. Medan grytan sjuder skalar du och kokar potatisen i välsaltat vatten tills helt genomkokt, cirka 15–20 minuter. Häll sedan av vattnet.
  6. Placera mjölk och smör i en kaffekopp och kör i mikron i 15-sekundersstötar tills mjölken är varm och smöret är smält. Tillsätt sedan tillsammans med äggulor, salt och peppar till potatisen och mosa alltsammans med en potatisstöt tills du fått önskad konsistens.
  7. Värm ugnen till 225 grader. Häll ut grytan i en stor ugnsfast form och klicka sedan över potatismoset så det täcker helt och hållet i ett jämnt lager och ställ in formen i ugnen tills ytan är gyllenbrun, cirka 15 minuter.
  8. Tina ärtorna genom att placera dem i en värmetålig skål och sedan slå över kokande vatten och en nypa salt. Häll av vattnet efter några minuter när ärtorna är helt tinade och varma.
  9. Servera!

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.