Fransk bondgryta

Fransk bondgryta

Foto: Robin Karlsson

En enkel men riktigt mättande och värmande fransk bondgryta – eller alltså franskinspirerad, det här receptet gör inga anspråk på att vara ”autentiskt” – är en väldigt tacksam rätt att svänga ihop av det man råkar ha hemma.

Grundkonceptet är att den ska vara fullpackad med grönsaker, och med några väl valda men ganska små kvantiteter smakrika – gärna lite rökiga – köttprodukter som smaksättare. Det går givetvis att utesluta alla animaliska produkter och därmed göra rätten vegansk.

Har man ett eget trädgårdsland är en den här grytan ett perfekt sätt att göra sig av med ett överflöd. Saker som inte står i ingredienslistan men som passar superbra är grönsaker som squash, zucchini, paprika, de flesta kålsorter och de flesta rotsaker (även potatis).

Endast fantasin sätter gränser och inte ens tillagningstiden behöver man vara så noga med, för jag personligen tycker i alla fall att det inte gör särskilt mycket om några ingredienser blir i stort sett helt sönderkokade. Det blir liksom gott ändå i en sån här rätt (men observera att just salladsärtor eller gröna bönor tillsätts sist, för de är överlägset godast om de har lite knaprighet kvar).

Exempel på definitivt icke-autentiska ingredienser i listan nedan är soja, fisksås och worcestershiresås. De fungerar som en genväg till ett smakdjup och en mustighet som annars kräver lite mer ansträngning att nå, och är något jag tillsätter i de flesta av mina grytor, soppor och såser.


Fransk bondgryta

Cirka 6 stora portioner
1,5 timmar

Ingredienser:

  • 350–400 g fin korv
  • Cirka 70 g rökt sidfläsk
  • 200 g svart- eller grönkål
  • 2 morötter
  • 2 stjälkar selleri
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 150 g salladsärtor eller gröna bönor
  • Ett par kvistar färsk timjan
  • 3 lagerblad
  • 2,5 dl torrt vitt vin
  • 2 burkar hela konserverade tomater
  • 0,5 liter vatten
  • 2 paket bönor (inkl spadet)
  • 1 msk mörk soja
  • 1 tsk fisksås
  • 1 msk worcestershiresås
  • Salt och peppar
  • Olivolja
  1. Slanta korven och strimla sidfläsket. Dra bladen från kålen och grovstrimla. Skala och dela morötterna i cirka 1 cm breda halvslantar. Skiva sellerin grovt och vitlöksklyftorna tunt. Skala och hacka löken. Skär salladsärtor eller gröna bönor i mindre bitar, gärna på snedden.
  2. Hetta upp en stor gryta på medelhög värme och tillsätt lite olivolja samt korv och sidfläsk. Bryn i några minuter tills sidfläsket har släppt det mesta av fettet, tillsätt då kål, morötter, selleri, lök och vitlök och stek vidare under omrörning i cirka 5 minuter tills grönsakerna mjuknat något men inte tagit särskilt mycket färg.
  3. Tillsätt timjan, lagerblad och vitt vin. Låt vinet koka in nästan helt samtidigt som du skrapar i botten med en träslev för att lösa upp de små faststekta bitarna. Häll upp de hela konserverade tomaterna i en skål och grovkrossa dem för hand. När vinet mer eller mindre kokat in tillsätter du tomater, vatten, bönor, soja, fisksås, worcestershiresås, lite salt och lite peppar.
  4. Låt koka upp och justera sedan värmen så det sjuder försiktigt. Sätt locket på glänt och låt sjuda i cirka 45 minuter eller tills morötterna är helt genomkokta. Rör då och då.
  5. Tillsätt salladsärtor eller gröna bönor och låt koka ett par minuter till. Smaka sedan av och tillsätt eventuellt mer salt, peppar, soja eller worcestershiresås.
  6. Servera och garnera eventuellt med lite timjan på toppen.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.