Fläskkotletter med råstekt potatis och ärtmajonnäs

Fläskkotletter med råstekt potatis och ärtmajonnäs

Foto: Robin Karlsson

Det här är en riktig barndomsklassiker för mig, och jag har hittills aldrig stött på fläskkotletter serverade med råstekt potatis och ärtmajonnäs utanför min familj, men jag uppmanar er att testa för det är bland det godaste som finns.

Ärtmajonäs är definitivt inte en modern skapelse: ärtor som blandas med majonnäs och grädde, det formligen skriker ”farmor”, och det kallades säkert ärtsallad förr i tiden – när man av någon anledning tyckte att grönsaker blandat med majonnäs kunde kallas sallad – men det tar emot i mitt moderna språksinne så jag håller mig till att kalla det ärtmajonnäs. Hur gott som helst är det i vilket fall.

Råstekt potatis brukar man göra genom att rätt och slätt steka rå potatis, men det går snabbare och är mindre arbetsamt om man förkokar potatisen först. Det kan låta motsägelsefullt, eftersom det då krävs fler moment, men att råsteka potatis på traditionellt sätt kan utan vidare kräva 40 minuter vid stekpannan och om du istället förkokar potatisen kapar vi den tiden med 3/4.

Du kan antingen koka potatisen i saltat vatten ett par minuter tills den är ungefär halvt genomkokt, eller så gör du som jag brukar och använder mikron istället. Efter att jag tärnat potatisen sköljer jag den i durkslag, sedan (utan att låta potatisen rinna av helt) lägger jag potatisen i en mikrotålig skål och kör den i mikron på högsta effekt, 5 minuter i stöten med en omskakning mellan gångerna, tills potatisen är lagom genomkokt. Det brukar ta 2–3 omgångar. Efter det bryner jag potatisen i stekpanna som vanligt, men då tar stekningen sällan mer än 10 minuter.

Ett sista tips: Fläskkotletter är ganska lätta att översteka, och de blir verkligen inte roliga om de är helt genomstekta. Nu finns det många som tycker att rosa fläskkött är obehagligt, men det finns en gyllene medelväg som jag skrev om i detta inlägg, så ta och läs det innan du går vidare om du känner dig osäker.


Fläskkotletter med råstekt potatis och ärtmajonnäs

4 personer
Cirka 1 timme

Ingredienser:

 • 4 st fläskkotletter
 • 1,2 kg potatis
 • 3 dl grädde
 • 1,5 tsk konc kalvfond
 • 1 msk soja
 • Salt och peppar

Ärtmajonnäs:

 • 300 g frysta ärtor
 • Ca 50 g majonnäs
 • Ca 50 g grädde
 • Salt
 • Svart- och vitpeppar
 1. Salta fläskkotletterna runt om och låt ligga i minst 40 minuter innan stekning. Vänd dem en eller ett par gånger under tiden.
 2. Tvätta och tärna potatisen (skala om du vill, men jag föredrar med skalet kvar) och förkoka den sedan (se anmärkning ovan).
 3. Medan potatisen kokar: Koka ärtorna i 2 minuter (eller bara täck dem med kokande vatten), skölj under kallt vatten, och låt dem rinna av ordentligt. Blanda sedan med övriga ingredienser till ärtmajonnäsen och smaka av med salt och peppar. Låt stå till servering.
 4. Låt potatisen rinna av ordentligt när den är förkokt och stek sedan i matolja på medelhög värme tills väl brynt runt om, cirka 10 minuter. Salta och varmhåll i ugnen på låg värme.
 5. Värm en gjutjärnspanna tills den är riktigt het. Torka kotletterna torra på ytan och stek i lite matolja tills väl brynta på båda sidor och till önskad genomstekningsgrad. Varmhåll i ugnen bredvid potatisen.
 6. Tillsätt grädde, kalvfond och soja till stekpannan som stekte kotletterna i och låt koka upp medan du skrapar i botten för att lösa upp alla faststekta små bitar. Låt koka ihop till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar.
 7. Servera.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.