Tempura-friterade räkor och grönsaker med tre dippsåser

Tempura-friterade räkor och grönsaker med tre dippsåser

Foto: Robin Karlsson

Att göra tempura hemma kan verka lite svårt och läskigt, men det är verkligen inte så farligt. Det viktigaste är att bara ta det lugnt och försiktigt när man friterar, het olja är nämligen inte att leka med. Oljan ska ha en temperatur på mellan 180 och 200 grader, så jag brukar se till att den är 200 grader när jag lägger ner det jag ska fritera för temperaturen sjunker en liten stund då. Har du ingen termometer borde du skaffa en termometer, men om du inte kan/vill göra det så kan du testa att fritera en liten bit bröd – blir den gyllenbrun på max 30 sekunder så är temperaturen ungefär rätt (men seriöst, skaffa en termometer!).

Vad gäller själva frityrsmeten är det absolut viktigaste att man inte vispar den för mycket, utan den ska röras ihop så minimalt det bara går. Klumpar är inte bara ok, de är välkomna! 1 sats räcker till ungefär 2 personer, men det är ganska lätt att bara blanda till lite extra när man behöver så jag gör oftast bara 1 sats i taget i vilket fall.

Jag brukar servera tempura med sweet chili-sås (färdig från flaska), en dipp på ungefär lika delar vatten och fermenterad bönpasta (kallas doubanjiang och finns i både stark och mild variant i välsorterade mataffärer och i asiatiska butiker), och en annan dipp på japansk soja, mirin, hoisinsås och sesamolja (är även jättegod till dumplingar!).


Tempura-friterade räkor och grönsaker med tre dippsåser

45 minuter

Ingredienser:

Frityrsmet:

1 sats:

 • 1,25 dl mjöl
 • 1,25 dl majsstärkelse
 • Salt
 • 1 ägg
 • Öl eller sodavatten

Att fritera:

 • Skalade räkor
 • Grönsaker, t.ex. broccoli, blomkål, svamp, gröna bönor

Övrigt:

 • Frityrolja
 • Färdig sweet chili-sås
 • Bönsås: Lika delar bönpasta och vatten
 • Dumpling-dipp: Lika delar japansk soja och mirin, en skvätt hoisinsås och några droppar sesamolja
 1. Blanda ihop de torra ingredienserna till frityrsmeten, tillsätt sedan ägget och en liten skvätt öl eller sodavatten och rör ihop det hela snabbt (det ska vara lite klumpar i, så rör inte för mycket). Justera konsistensen med mer öl/sodavatten till smeten är ungefär som en tjock pannkakssmet, dvs definitivt flytande men ändå tillräckligt tjock för att inte bara rinna av det man doppar i den.
 2. Bered det du ska fritera: skär broccoli i små bukettett, halvera svampen om de är stora, trimma ändarna av de gröna bönorna, osv.
 3. Blanda ihop ingredienserna till dippsåserna, smaka av och justera efter smak.
 4. Sätt en stor gryta på hög värme och häll i cirka 7 cm frityrolja. Värm till cirka 200 grader (eller tills en brödbit som du släpper ner i oljan blir gyllenbrun på cirka 30 sekunder).
 5. Lägg en handfull grönsaker i frityrsmeten och vänd runt så alla grönsaksbitar är täckta av smeten. Plocka upp försiktigt med tång eller pincett och släpp mycket försiktigt ner i oljan, men fritera inte för mycket samtidigt (täck max hälften av ytan i grytan). Låt fritera tills gyllenbruna och genomstekta (cirka 3 minuter för större, hårdare bitar och cirka 1 minut för exempelvis gröna bönor). Vänd runt det du friterar med en hålslev lite då och då så de blir jämnt friterade. Ta upp med hålslev när de är klara och låt rinna av på hushållspapper. Håll varmt i ugn på låg temperatur medan du upprepar processen tills allt är friterat. Om frityrsmeten börjar ta slut är det bara att blanda till en sats till.
 6. Servera med dippsåser, strö eventuellt hackad vårlök över som garnityr.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.