Bhaji – kryddiga friterade lökbollar från Indien

Bhaji – kryddiga friterade lökbollar från Indien

Foto: Robin Karlsson

Bhaji är små indiska fritterade bollar som oftast äts som förrätt eller som en del av en buffé eller som plockmat. Bhaji gjorda på lök är vanligast, i alla fall här i väst, men man kan egentligen göra bhaji på lite vad som helst.

Man kan krydda sina bhaji hur lite eller mycket man vill, varför jag inte har angett några exakta mängder i receptet. Du får använda ditt goda omdöme helt enkelt.

Det här receptet är lagom som förrätt för 4 (eller 2 med stor aptit).

Jag älskar att servera bhaji med myntayoghurt, men även olika slags chutney är väldigt gott till.


Bhaji

Cirka 8 st
30 minuter

Ingredienser:

  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kikärtsmjöl
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 1 rejäl nypa salt
  • Några stänk vardera av gurkmeja, mald koriander, spiskummin och currypulver
  • 1 dl vatten
  • Rikligt med olja att steka i
  • 1 stor gul lök, delad och skivad i cirka 1/4 cm tjocka skivor

Sås:

  • 1 kruka mynta
  • 2 dl naturell yoghurt
  • Salt och peppar
  1. Finhacka myntan och blanda med yoghurten och smaka av med salt och peppar. Låt stå i kyl till servering.
  2. Rör ihop alla torra ingredienser i en skål, vispa ner vattnet, och rör sedan ner löken. Sätt ugnen på 100 grader och täck en ugnsform eller ett stort fat med ett par lager hushållspapper.
  3. Värm rikligt med matolja i en stekpanna eller kastrull (minst 1 cm olja, gärna mer) på medelhög värme. Klicka ner ett par av smeten i pannan (se till att de inte nuddar varandra) och stek tills gyllenbruna på botten, cirka 3–4 minuter. Vänd försiktigt med stekspade och stek ett par minuter till, tills gyllenbruna runt om. Varmhåll i ugnen och upprepa med resten av smeten (tillsätt mer olja till pannan om det behövs).
  4. Servera.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.