Pasta med salsiccasmulor, pesto och pangrattato

Pasta med salsiccasmulor, pesto och pangrattato

Foto: Robin Karlsson

Pangrattato är italienska och betyder ”rivet bröd”, och är alltså brödsmulor som man steker i olivolja, ofta tillsammans med vitlök och örter. Här ska hela kalaset dränkas i pesto så just vitlök och örter känns lite överflödigt, men att steka i olivolja är essentiellt. Brödsmulorna blir superhärligt friterade och krispiga, och blir jättegoda i den färdiga rätten där de ger en fin kontrast till övriga ingredienser.

Salsicciasmulorna är på sätt och vis överflödiga – det är hur gott som helst med enbart pasta, pesto och pangrattato – men ibland vill man lyxa till det lite, då kan man lika gärna tillsätta lite salsicciasmulor.

Allra godast blir det om du gör din egen pesto, men om du inte vill eller har tid kan du självklart använda färdig pesto.


Pasta med salsiccasmulor, pesto och pangrattato

2 personer
30 minuter

Ingredienser:

  • 1 sats pesto
  • Cirka 180 g pasta
  • 2 skivor vitt bröd
  • 2 fina färska italienska korvar, t.ex. salsiccia (cirka 160 g styck)
  • Olivolja
  1. Bered 1 sats pesto.
  2. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  3. Under tiden, riv brödet i småbitar förhand, med rivjärn eller genom att pulsera i matberedare. De flesta bitarna ska vara mindre än 1 cm. Stek brödsmulorna i rikligt med olivolja på medelvärme tills helt krispiga. För över till skål.
  4. Ta innanmätet ur korven och stek på medelvärme i lite olja. Mosa med en slev eller stekspade så lite lagom stora klumpar och smulor bildas. Stek tills väl brynt och ta sedan pannan av värmen.
  5. När pastan är kokt, blanda pasta med korvsmulor, brödsmulor och pesto i en serveringsskål. Smaka av och tillsätt eventuellt lite salt och peppar (behövs troligen inte).

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.