Tre sorters bruschetta

Tre sorters bruschetta

Foto: Robin Karlsson

Tre sorters bruschetta

Cirka 4 personer som lättare middag eller matigare tilltugg
Cirka 45 minuter


Bruschetta, liksom exempelvis pyttipanna, finns definitivt i en arketypisk eller traditionell version, men det är samtidigt en rätt som helt och hållet bygger på att man tar lite vad man har och gör det bästa av det, och det finns i min mening ingen som helst anledning att begränsa sig.

Se därför hela detta recept som ett förslag eller en slags grundkurs, men känn dig fri att låta inspirationen flöda.

Själva brödet
Traditionellt är det i regel någon typ av rustikare vitt bröd som ska grillas och penslas med olivolja och gärna gnuggas med en halv vitlöksklyfta, men här liksom vad gäller själva påläggen finns det ingen anledning att låta traditionen diktera.

Själv valde jag dock att följa traditionen i detta fall; jag valde en rejäl surdegsbaguette, skivad på snedden, som jag mycket riktigt penslade med olivolja, grillade på båda sidor i en grillpanna och sedan gnuggade med vitlök – men vilket bröd som helst som du tycker om lär fungera alldeles utmärkt, vare sig du grillar, rostar, låter det vara som det är, eller gör något annat med det.

Nedan följer ett par förslag på pålägg, och just dessa tre råkar vara några av mina absoluta favoriter.


Tonfisk med kapris, citron och persilja

  • 1 burk tonfisk i olja, avrunnen
  • 2 msk kapris
  • 1 msk pressad citron
  • 1 näve persilja, hackad

Blanda ingredienserna utan att finfördela tonfisken för mycket, smaka av med salt och peppar och eventuellt mer citron. Placera i hög på brödet.

 

Hjärtsallad med snabb Caesar-dressing

  • 1 huvud hjärtsallad
  • 2 sardellfiléer i olja
  • 10 g riven parmesan + extra att garnera med
  • 1 liten vitlöksklyfta, pressad eller finriven
  • 2 msk majonnäs
  • 1/2 msk pressad citron
  • 1 tsk worcestershiresås

Separera salladsbladen från roten, skölj och torka torrt med salladsslunga eller varsamt mellan två handdukar. Mosa sardellerna tillsammans med parmesan och vitlök tills du fått en någorlunda jämn smet, blanda sedan med majonnäs, citron och worcestershiresås. Späd med vatten om du vill ha tunnare dressing och smaka av med salt och peppar. Placera ett par salladsblad på brödet, ringla över dressingen och toppa med lite extra riven eller hyvlad parmesan.

 

Sallad Caprese

  • 1/2 paket körsbärstomater, halverade eller kvartade
  • 1 boll mozzarella, riven eller skuren i mindre bitar
  • 1/2 kruka basilika, hackad
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk sherryvinäger (alt. balsam- eller rödvinsvinäger)

Blanda ingredienserna varsamt, smaka av med salt och rejält med svartpeppar, lägg i hög på brödet och garnera eventuellt med hela basilikablad.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.