Lättlagat: Laxburgare med dill- och pepparrotsdressing

Laxburgare

Foto: Robin Karlsson

En enkel laxburgare med en enkel men makalöst god dressing är verkligen en gudagåva under lata sommardagar. Det går väldigt fort att få ihop och kräver inga större konster i köket. Man behöver inte ens ha en matberedare – det går jättebra att hacka laxen till en färs för hand, i alla fall om man inte ska göra mer än till cirka 4 personer. Hacka på bara.

Kombinationen lax, pepparrot, dijonsenap och dill är verkligen en av mina absoluta favoriter bland smakkombinationer, särskilt under svensk sommar! Det är något med blandningen av aromatiskt och starkt som är så fantastiskt verkligen, och kombinationen går igen i exempelvis mitt recept på halstrad kallrökt lax med dillstuvad potatis.

Vill man kan man absolut grilla laxburgarna istället för att steka dem men då gäller det att ens grillgaller inte är för glest, för färssmeten är ganska lös och har man otur kan burgarna då börja glida ner mellan gallren.


Laxburgare med dill- och pepparrotsdressing

4 personer
30 minuter

Ingredienser:

  • 560 g skinnfri laxfilé
  • 4 msk majonnäs
  • 4 tsk riven pepparrot
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 msk hackad dill
  • Salt
  • Peppar
  • 1/4 huvud rödkål
  • 1 stor rödlök
  • 4 hamburgerbröd
  1. Dela laxen i mindre bitar och placera i matberedare. Pulsera tills du har en mer eller mindre finfördelad färs.
  2. Blanda majonnäs, pepparrot, senap och dill och smaka av med salt och peppar. Skiva rödkål och rödlök riktigt tunt.
  3. Sätt en nonstick-panna på medelhög värme. Forma 4 biffar av färsen, cirka 2 cm tjocka. När pannan är helt varm steker du färsbiffarna i rikligt med matolja tills de fått bra färg på undersidan, cirka 2 minuter, vänd sedan och stek andra sidan tills även den fått fin färg och laxen är knappt genomstekt, cirka 2 minuter till. Salta och peppra ordentligt på biffarna. Lägg biffarna åt sidan att vila när de är stekta.
  4. Stek eller rosta bröden (om du vill), bred sedan ut en rejäl klick av dressingen på både botten- och toppbrödet, placera sedan kål, rödlök och tillsist laxbiffen på bottenbrödet, lägg på toppbrödet och ät.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.