Allt i ett: Citron- och dragonkryddad kyckling med ris

Citron- och dragonkryddad kyckling med ris

Foto: Robin Karlsson

”Allt i ett” är en serie recept där allt tillagas i en och samma panna, och du hittar övriga recept i serien här.

Citron- och dragonkryddad kyckling med ris är en rasande god men ganska enkel och okomplicerad vardagsrätt som förenklas ytterligare av att allt tillagas i en och samma stekpanna – därav ”allt i ett” i rubriken!

Det här rätten kan egentligen sägas vara en variant på paella, bara lite mindre komplicerad, och smakerna känns snarare franska än spanska. Det går så klart utmärkt att anpassa rätten efter eget huvud vad gäller smaksättningen: lök, vitlök, purjolök, citron, gröna bönor, dragon och persilja kan bytas ut hej vilt mot liknande saker och det lär bli bra i vilket fall.

Det som dock inte bör jiddras med är riset och buljongen. Eftersom all vätska ska koka in i riset och tajmas med att riset är genomkokt så är typen av ris samt mängden ris och buljong viktig att bibehålla!

Det är viktigt att temperaturen sänks rejält i steg 7 när locket läggs på, det ska verkligen knappt sjuda, så har du en klassisk spishäll kan du behöva ta av pannan från plattan några minuter medan plattan svalnar. Du kan också behöva flytta pannan till en mindre platta i fall den största helt enkelt blir för varm. Du får prova dig fram tills du hittar ett läge som verkar funka.

Smaklig spis!


Citron- och dragonkryddad kyckling med ris

4 personer
1 timme

Ingredienser:

 • 600 g kycklinglårfilé
 • 1 stor gul lök
 • 1 purjolök (endast vita och ljusgröna delen)
 • 3 vitlöksklyftor
 • 2 citroner
 • 4 dl arborioris
 • 1,2 liter varm kycklingbuljong
 • Cirka 125 g gröna bönor
 • 2 msk hackad persilja (ca 1/4 kruka)
 • 3 msk hackad dragon (ca 1 hel kruka)
 • Salt och peppar

Övrigt:

 • 1 stor stekpanna med lock
 1. Finhacka löken. Dela purjon genom roten och skölj, strimla sedan på snedden i cirka 1,5 cm breda strimlor. Finriv eller pressa vitlöken. Riv skalet från 1 citron och dela sedan hela citronen på bredden (ej genom topp och botten). Skölj och ansa de gröna bönorna.
 2. Stek kycklingen i olivolja på medelhög värme till väl brynt på båda sidor, cirka 8 minuter. Salta och peppra under stekningen. Plocka sedan upp och lägg åt sidan.
 3. Stek citronen med snittsidan nedåt i samma panna tills nästan bränd. Ta upp och lägg åt sidan.
 4. Stek lök och purjolök i samma panna. Tillsätt en en skvätt vatten och skrapa i botten för att lösa upp alla faststekta små kycklingbitar. Låt steka under omrörning tills löken är mjuk och lite brynt, cirka 6 minuter.
 5. Tillsätt vitlök och ris till stekpannan och stek vidare under omrörning ett par minuter.
 6. Pressa över all saft från de stekta citronerna och tillsätt sedan kycklingbuljong, gröna bönor, citronskal, persilja och dragon, en rejäl nypa salt och rejält med färskmald svartpeppar, och rör om.
 7. Låt det hela koka upp och reducera så pass att du kan lägga kycklingbitarna på riset utan att de fullkomligt dränks, cirka 5 minuter stormkokning. Lägg då kycklingen ovanpå riset, sänk värmen till lägsta, och sätt på lock.
 8. Låt sjuda väldigt försiktigt helt ostört, dvs rör inte efter att du satt på locket (ta en mindre platta om lägsta på stora plattan gör att det kokar för mycket), i cirka 15 minuter eller tills vätskan kokat in i riset och riset är genomkokt.
 9. Servera med extra citronklyftor och kanske en grönsallad.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.