Räksallad med fänkål och kapris

Räksallad med fänkål och kapris

Foto: Robin Karlsson

En fräsch sommarsallad är ibland allt man vill ha – och orkar laga – när värmen slår till och man vill tillbringa så lite tid som möjligt i köket, och helst inte ens slå på spisen.

Men det behöver inte bli trist för det! Denna räksallad med fänkål och kapris är både god och mättande, och kombinationen räkor, fänkål och kapris är verkligen fantastisk.

När du köper fänkål ska du leta efter en som har så mycket ”dill” kvar som möjligt – de där gröna, fransiga bladen högst upp. Fänkålsdillen har jättefin smak verkligen och är perfekt att toppa en sån här sallad med.

För att verkligen få den här salladen att lysa bör du använda mandolin för att skiva fänkålen och rädisorna. Det går att göra för hand, om du är duktig och har en riktigt vass kniv, men det är klart bättre och enklare att använda en mandolin. En bra mandolin behöver inte vara dyr alls, t.ex. den här för 249 kr är ett riktigt bra alternativ, så gör dig själv en tjänst och skaffa en.


Räksallad med fänkål och kapris

2 hungriga personer
20 minuter

Ingredienser:

  • 500 g räkor med skal
  • 1 kruka romansallat
  • 2-4 rädisor
  • 0,5–1 fänkål + fänkålsdillen
  • 2 msk kapris
  • Lite parmesanost
  • Några skivor surdegsbröd

Vinägrett:

  • 1 msk finhackad rödlök
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 msk (30 ml) kaprislag
  • 6 msk (90 ml) extra virgin olivolja
  • Lite färskmald svartpeppar
  1. Skala räkorna och lägg åt sidan i en stor skål (spara skalen i en påse i frysen, och när du har tillräckligt mycket kan du koka en skaldjursfond på dem).
  2. Grovstrimla eller riv salladsbladen i lagom bitar. Dra ”dillen” från fänkålen (de gröna, fransiga bladen på toppen), trimma sedan bort stjälk och rot och skiva fänkål så absolut tunt du kan, helst på mandolin. Skiva även rädisorna på samma sätt.
  3. Tillsätt grönsakerna till räkskålen tillsammans med kapris och tunt hyvlad parmesan och blanda runt försiktigt.
  4. Gör vinägrett: Vispa ihop alla ingredienser utom oljan i en bunke. Tillsätt oljan sakta och vispa ordentligt så såsen emulgeras, och fortsätt tills all olja är invispad (alternativt blanda allt i en liten burk och skaka kraftigt tills emulsionen uppstått).
  5. Tillsätt några matskedar vinägrett till skålen och blanda runt så allt täcks av ett tunt lager.
  6. Lägg upp salladen på ett stort fat, ringa lite extra vinägrett över och strö över fänkålsdillen.
  7. Servera med rostat surdegsbröd.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.