Snabb krämig pasta med kronärtskockor

Snabb krämig pasta med kronärtskockor

Foto: Robin Karlsson

Krämig pasta med kronärtskockor! Den här rätten, liksom andra genidrag som pasta all’amatriciana och pasta aglio e olio, är fantastiskt smarriga exempel på rätter som är så mycket mer än summan av de enskilda ingredienserna, och alla tre känns lika lyxigt dekadenta i all sin enkelhet. Matmagi, helt enkelt.

Såsen i den här rätten använder ett klassiskt italienskt knep som går ut på att man steker något i fett – i det här fallet kronärtskockor och tunt skivad vitlök – och sedan rör ner den nästan färdigkokta pastan tillsammans med lite pastavatten och riven ost för att göra en len, krämig sås. På grund av detta är det viktigt att pastavattnet innehåller så mycket stärkelse som möjligt – det är det som binder fettet i såsen och gör den len och krämig istället för oljig.

Därför kokar vi pastan i så lite vatten som möjligt, så pastavattnet inte blir så utspätt. Det är en myt att man måste koka pasta i tonvis med vatten för att det ska bli bra, så länge man rör lite (särskilt i början) går det utmärkt att koka pasta med så lite vatten att det precis täcker.

Men, för att vara på den säkra sidan tillsätter vi också en liten skvätt grädde. Varför inte, liksom?


Pasta med kronärtskockor

2 personer
20 minuter

Ingredienser:

 • 200 g pasta av valfri sort
 • 1 burk kronärtskockshjärtan, avrunna och kvartade
 • 2–3 vitlöksklyftor, tunt skivade
 • 1 dl vispgrädde
 • 30 g finriven parmesan
 • 1 handfull persiljeblad, hackade
 • 1 skvätt pastavatten
 • Svartpeppar
 • Olivolja att steka i
 1. Koka pastan i saltat vatten, men täck bara pastan med någon cm vatten eller så. Vi vill ha så lite pastavatten som möjligt. Rör lite då och då, och extra mycket precis i början, för att förhindra att pastan klumpar ihop. När pastan är knappt al dente (cirka 1–2 minuter kortare än vad det står på paketet), häll av pastan men spara pastavattnet. Spola pastan med kallvatten för att avstanna kokningen.
 2. Stek kronärtskockorna i rikligt med olivolja tills brynta i kanterna. Tillsätt vitlök och stek i 30 sekunder och tillsätt sedan grädden och låt koka ihop någon minut.
 3. Tillsätt parmesan, persilja, den kokta pastan, en liten skvätt pastavatten, och rejält med nymald svartpeppar. Låt koka ihop under omrörning tills du har en slät och fin sås och pastan är al denne (cirka 1–2 minuter).
 4. Smaka av och justera eventuellt med en nypa salt eller lite mer svartpeppar.
 5. Servera omedelbart i uppvärmda djupa tallrikar.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.