Rostbiff

Rostbiff

Foto: Robin Karlsson

Rostbiff är väldigt enkelt att göra och själva arbetstiden är inte mycket att tala om, men däremot måste den ju stå i ugnen i åtminstone en timme och därefter vila i 30 minuter, så det gäller att vara ute i god tid. Den färdiga rostbiffen kan du använda som kallskuret till potatissallad eller på buffébordet, som smörgåsmat, i tunnbrödrulle, eller vad helst annat du kommer på. Du kan också göra en grädd- eller rödvinssås på skyn från ugnen och servera rostbiffen varm med sås, kokt potatis och grönsaker.

Detta recept utgår ifrån en ganska liten rostbiff på ett halvkilo, men metoden är exakt samma oavsett vilken storlek du har på köttbiten, det är bara att ta lite mer kryddor och räkna med lite längre tillagningstid. Tänk 30 minuter till att börja med och sedan 30 minuter per halvkilo, dvs. 1 timme för 500 g kött, 1,5 timmar för 1 kg, och så vidare om du vill ha rosa kött med röd kärna (rekommenderas), men enda sättet att garantera ett bra resultat är att använda en stektermometer. Se temperaturtabell nedan.


Rostbiff

Ingredienser:

 • Cirka 500 g rostbiff eller fransyska

1 tsk vardera av:

 • Hela korianderfrön
 • Hela svartpepparkorn
 • Hela vitpepparkorn
 • Hela grönpepparkorn
 • Lökpulver
 • Vitlökspulver
 • Paprikapulver
 • 2 tsk salt
 • 2-3 msk matolja
 1. Sätt ugnen på 120 grader och en stekpanna (gärna gjutjärn) på hög värme.
 2. Blanda alla kryddor i en mortel och krossa någorlunda fint men så att det är lite större bitar kvar. Blanda i salt och olja och rör runt.
 3. Gnid in köttet ordentligt runt om på alla sidor med kryddblandningen och bryn sedan köttet på alla sidor i stekpanna.
 4. Lägg köttet i en form, sätt i stektermometer i köttets mitt och ställ in formen i ugnen.
  Tips: Ska du göra sås på skyn är det bra om formen är ungefär lika stor som köttet, för annars kommer det mesta av skyn ha torkat bort när det är färdigtstekt.
 5. Ta ut köttet när termometern visar 2 grader under önskad temperatur (efterstekningen gör att temperaturen höjs ett par grader även efter att du tagit ut det ur ugnen), låt vila i 30 minuter, skiva tunt och servera eller slå in i folie och förvara i kylen.

 

Temperaturtabell

Blodigt
55˚C

Rosa med röd kärna
60˚C

Genomstekt med rosa kärna
65˚C

Helt genomstekt
70˚C

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.