Lättlagat: Pasta aglio e olio

Pasta aglio e olio

Foto: Robin Karlsson

Pasta aglio e olio – pasta med vitlök och olja – är ett lysande exempel på en rätt som är så mycket mer än summan av ingredienserna. Titta på ingredienslistan liksom, kan det bli enklare? Det låter nästan för enkelt för att vara sant, och ändå är det här är en rasande god pastarätt som känns nästan dekadent smarrig i sin enkelhet.

Och som bonus så kostar det i princip ingenting och lagas på nolltid!


Pasta aglio e olio

2 personer
15 minuter

Ingredienser:

  • 220 g pasta av hög kvalitet
  • 3-5 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl fin olivolja
  • Torkade chiliflingor (kan uteslutas)
  • 1 msk pressad citron
  • Hackad persilja (kan uteslutas)
  • Salt och peppar
  1. Koka pastan i välsaltat vatten tills knappt al dente (cirka 1 minut kortare än vad det står på paketet). Häll av men spara pastavattnet.
  2. Skiva vitlöken så tunt du kan. Stek i olivoljan på medelvärme tills de precis börjar bli lite brynta, cirka 5 minuter.
  3. Till sätt chiliflingor (om du använder det) samt pastan och 0,5 dl pastavatten. Höj värmen till hög och rör runt och skaka pannan kraftigt tills en fin sås som precis täcker pastan bildats.
  4. Rör ner citron och persilja (om du använder det), strö en nypa salt och färskmalen svartpeppar över och servera omedelbart i uppvärmda skålar.

 

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.