Lättlagat: Pyttipanna med hemgjord specialsås

Pytt med specialsås

Foto: Robin Karlsson

Det här är en av mina absoluta favoriträtter, mest tack vare den supergoda såsen.

Inspirationen till såsen kommer från Biff Rydberg – stekt potatis, kött och lök (dvs i princip en pytt) som normalt serveras med äggula och senap. Jag brukar även ha worcestershiresås på, av den enkla anledningen att det är jättegott.

Här tar vi det steget längre och blandar ihop äggula, worcestershiresåsen och senap till en sås, och tro mig, det är otroligt gott verkligen – på alla slags pyttipannor!

Pytt är ju bokstavligen som gjort för improvisation, och det uppmuntrar jag! Klicka här för att läsa lite mer om vad man bör tänka på när man improviserar ihop sin pytt, för det finns faktiskt en del riktlinjer som kan vara bra att följa, eller klicka här för ytterligare ett jättegott recept på pytt!


Pytt med hemgjord specialsås

4 portioner
1 timme

Ingredienser:

  • 800 g fast potatis
  • 300 g gul lök (2 stora)
  • 500 g kött (korv, skinka, köttbullar, etc)
  • 5 kvistar grönkål

Sås:

  • 4 äggulor
  • 4 msk worcestershiresås
  • 4 tsk dijonsenap
  • Rejält med färskmald svartpeppar
  1. Tärna potatisen, skölj i durkslag för att få bort stärkelsen, placera i mikrotålig skål och mikra på högsta effekt i 5 minuter i taget tills mer eller mindre genomkokt, 15–20 minuter totalt.
  2. Skala och hacka lök, tärna köttet, riv grönkålen från stjälkarna och grovhacka den. Blanda ihop såsen.
  3. Stek den mikrade potatisen i en stor nonstick-panna på medelhög värme i lite matolja tills gyllenbrun runt om, cirka 10–15 minuter. Salta och placera sedan i ugnsfast form och varmhåll i ugnen på 100 grader.
  4. Stek köttet i samma panna som potatisen tills väl brynt, cirka 10 minuter. Tillsätt den hackade löken och stek tills mjuk och genomskinlig, cirka 7 minuter. För över till ugnsformen.
  5. Stek grönkålen i lite matolja på hög värme i cirka 1 minut tills den fått bra med färg här och var och nästan blivit lite bränd i kanterna. Slå på 1–2 deciliter vatten, salta och peppra, och låt vattnet koka in under omrörning tills det är mer eller mindre torrt i pannan, cirka 5 minuter.
  6. Blanda kålen med potatisen, köttet och löken, antingen i stekpannan eller i ugnsformen.
  7. Servera pytten och slå över cirka 1/2 deciliter sås vid bordet, blanda runt, ät och njut!

 

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.