Nudelsoppa med biff och bok choi

Nudelsoppa

Foto: Robin Karlsson

En riktigt god nudelsoppa är verkligen inte det lättaste att få tag på i Sverige, men som tur är går det utmärkt att göra själv!

Det här receptet är perfekt om du har en tryckkokare (grattis till alla oss som har en tryckkokare!), för vi ska nämligen koka egen buljong här och vid just den typen av uppgifter kan man verkligen säga att tryckkokaren briljerar. Det räcker med ynka 40 minuter för att extrahera all härlig smak ur ingredienserna och göra köttet helt mört, istället för cirka 2 timmar om du kokar på vanligt vis.

Bli nu inte avskräckt om du inte har tryckkokare, det går minst lika bra utan, du måste bara vara ute i lite godare tid. Varför inte göra buljongen färdig dagen innan och spara i kylen över natten?

Oavsett är detta ett jättehärligt recept som jag verkligen tycker du ska testa!

Obs! I ingredienslistan ser du något som kallas bonito och oftast säljs i fling- eller pulverform. Det är gjort på räkor och används som naturlig smakförstärkare (den färdiga buljongen kommer absolut inte smaka räkor!), och är väldigt vanligt i Asien. Det brukar gå att få tag i på välsorterade matbutiker (ICA där jag handlar säljer det), och om inte där så i asiatiska livsmedelsbutiker. Hittar du det inte kan du utesluta det utan att det blir katastrof, men får då kanske tillsätta en extra skvätt soja istället.

Vad gäller valet av nudlar så brukar man traditionellt i en rätt som denna ha udon-nudlar, men jag föredrar faktisk de bruna soba-nudlarna (vilka du ser på bilden). Du kan givetvis välja precis vilka nudlar du vill, men har du inte provat udon eller soba tycker jag du ska göra det!


Nudelsoppa

2 rejäla portioner

1 timme med tryckkokare
2,5 timmar utan tryckkokare

Ingredienser:

 • 2 tsk gelatinpulver
 • 1 liter kycklingbuljong
 • 1 gul lök
 • 3 vitlöksklyftor
 • 1 tredjedels ingefära
 • 2 stora champinjoner
 • Cirka 100 gram grytkött, typ bringa eller högrev
 • 1 tsk bonito (flingor eller bonitopulver
 • 1/2 msk sesamolja
 • 1 msk japansk soja
 • 1 msk fisksås
 • 6 st shitakesvampar
 • 150 g nudlar (t.ex. udon eller soba)
 • 3 vårlökar
 • 1 bok choi
 • 2 supertunna utbankade skivor ryggbiff (eller liknande)
 1. Rör ut gelatinpulvret i kycklingbuljongen. Sätt en tryckkokare eller vanlig gryta på hög värme på spisen.
 2. Skala löken och dela den i tu längs ekvatorn (som om du skulle göra lökringar), skala och krossa vitlöksklyftorna med sidan av kniven eller handen, skala och skiva ingefäran i centimentertjocka skivor, tvätta och dela svamparna i tu.
 3. Bryn löken, ingefäran och svampen med snittsidorna neråt i lite matolja tills de fått rejält med färg. Låt vitlöksklyftorna steka med sista 30 sekunderna (de ska inte få alls lika mycket färg). För över till skål.
 4. Bryn ditt grytkött i hel bit tills det fått bra med färg. Slå på kycklingbuljongen och skrapa upp de faststekta bitarna lök och kött från botten så det löser sig i buljongen. För tillbaka grönsakssteket från skålen till grytan, tillsätt bonito, sesamolja, soja och fisksås.
  Om du använder tryckkokare: Sätt på locket, sätt ventilen på högsta trycket och låt koka under tryck i 40 minuter.
  Om du använder vanlig gryta: Sätt på lock och låt sjuda försiktigt i cirka 2 timmar eller tills köttet är helt genommört.
  När buljongen är klar silar du ner den i en kastrull och tillsätter skivad shitakesvamp och låter stå och småsjuda till servering. Spara det kokta grytköttet men släng lök och ingefära.
 5. Medan buljongen kokar gör du följande:
  Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Spola dem med kallt vatten för att avstanna kokningen när de är klara och låt stå till servering.
  Skiva upp vårlök och bok choi.
  Placera biffen mellan två lager plastfolie och banka ut den så tunt du kan. Låt en gjutjärnspanna förvärma tills den är bokstavligen rykande het. Salta och peppra biffen och stek den i lite matolja tills den har fått fin färg på undersidan men fortfarande är lite rosa på ovansidan. För över till skärbräda och skiva upp.
 6. Putsa bort svål, senor och liknande från det kokta grytköttet och skiva det så tunt du kan. Placera nudlarna i botten på en lämplig skål, placera skivat grytkött, svamp (ta den ur buljongen med hålslev), stekt biff, vårlök och bok choi runt om nudlarna och slå över den heta buljongen. Smaksätt med soja och sesamolja efter smak.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.