Oxrullader med pressgurka

Oxrullader med pressgurka
Foto: Robin Karlsson

Oxrullader, en riktig husmansklassiker som smakar som man föreställer sig att det gjorde förr. På ett fantastiskt bra sätt!

På bilden serverades rulladerna med pressad potatis, enligt sambons önskemål, men själv skulle jag föredra vanlig kokt potatis eller potatismos om jag ska vara ärlig.

Jag älskar att ha pressgurka till, men ett annat vanligt tillbehör är svartvinbärs- eller rönnbärs-gelé.

Obs: Skippa inte persiljan i pressgurkan – den är nästan lika viktig som själva gurkan.


Oxrullader med pressgurka

4 personer
1,5 timmar

Ingredienser:

Pressgurka:

  • 1 gurka
  • 3 krm salt
  • 0,5 dl ättika (12 %)
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja

Rullader:

  • 700–800 g lövbiff (8 stora tunna skivor)
  • 1–2 morötter
  • 1–2 gula lökar
  • 16 cornichoner
  • 16 tunna skivor rökt sidfläsk
  • Ett par matskedar dijonsenap

Sås:

  • 0,5 liter vatten
  • 1 gul lök, kvartad
  • 1 morot, delad i mindre bitar
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk soja
  • 1 msk worcestershiresås
  • 2 lagerblad
  • 3 dl vispgrädde
  1. Börja med pressgurkan: Skiva gurkan tunt med mandolin eller osthyvel och lägg i en stor skål. Strö över saltet, blanda runt så det täcker i ett jämnt lager, och placera sedan en tallrik eller assiett över gurkorna och lägg en tyngd ovanpå. Låt stå i 30 minuter och häll av spadet. Blanda ättika, socker, vatten, vitpeppar och persilja i en burk. Rör tills sockret löst sig och tillsätt sedan gurkorna. Låt stå i kylskåp minst 1 timme innan servering.
  2. För rulladerna: Skala och skär morot och lök i cirka 0,5 cm tjocka stavar, helst ungefär lika långa som dina köttskivor är breda.
  3. Lägg ut köttskivorna på en skärbräda med kortsidan mot dig, bred på ett lager senap och lägg 2 bitar sidfläsk på köttet. Lägg sedan en bit morot, lök och 2 cornichoner längst ner på köttskivan. Salta och peppra och rulla ihop, och trä en eller två tandpetare genom rulladerna så de håller ihop. Stek rulladerna på medelhög värme i lite matolja tills väl brynta runt om.
  4. För över de stekta rulladerna till ett fat och koka sedan ur pannan med 0,5 liter vatten samtidigt som du skrapar i botten med stekspaden för att lösa upp alla faststekta små bitar. Tillsätt lök, morot, tomatpuré, soja, worcestershiresås och lagerblad och rör runt ordentligt, och lägg tillbaka rulladerna i pannan. Sätt på lock och låt sjuda försiktigt i cirka 45 minuter eller tills rulladerna är genomkokta (om du för in en potatissticka eller tandpetare i rulladerna ska de glida igenom utan vidare motstånd).
  5. För över rulladerna till fatet igen och plocka ur och släng buljonggrönsakerna samt lagerbladen. Höj värmen till hög och låt koka kraftigt utan lock tills vätskan har reducerat till cirka 1/3. Tillsätt då grädden, låt koka ihop ett par minuter och smaka av. Justera eventuellt med salt och peppar. För tillbaka rulladerna till pannan så de värms igenom i såsen.
  6. Servera rulladerna med pressgurka och kokt eller pressad potatis, eller potatismos.

Du kanske också vill läsa...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *