Om pyttipanna

Pyttipanna

Foto: Robin Karlsson

Det är mycket möjligt att det är fullkomligt dåraktigt att försöka skriva ett recept på pyttipanna, eftersom rättens själva natur liksom motsäger ett recept – man tar ju helt enkelt det man har och steker det i en panna – så det tänker jag inte göra, men däremot har jag ett par tips som är bra att tänka på när man tar det man har och tänker göra pyttipanna.

Tänk efter före

Det absolut viktigaste är att du börjar med att tänka igenom hur du ska steka dina ingredienser. Allt samtidigt? Allt för sig? Vissa saker för sig och vissa ihop? Detta för att det är extremt osannolikt att alla ingredienser har exakt samma stektid, och det är också ytterst otroligt att din stekpanna är stor nog för att lämpligt kunna steka mer än en portion åt gången. Ja, det tar lite längre tid, men den lilla insatsen gör att du får en mycket, mycket godare pytt. Halvstekt potatis, bränd lök, kokt kött, och så vidare, är verkligen inte lika gott som väl tillagade motsvarigheter.

Det är extremt osannolikt att alla ingredienser har exakt samma stektid

Det går bra mycket fortare om du börjar med kokt potatis, gärna av en fast variant. Råsteka potatis (och andra rotsaker) går jättebra, och blir jättegott, men det tar tid. Ett knep som du kan ta till om du har varken kokt potatis eller gott om tid är att mikra den tärnade potatisen i en skål, helst täckt med ett lock. Kör ett par minuter i stöten på hög värme tills potatisen börjar kännas genomkokt utan att den faller isär.

I detta fall

I pytten på bilden använde jag kokt potatis (med skalet på), köttbullar, prinskorv, gul lök och kvartade brysselkål. Både potatisen och brysselkålen tjänar väldigt mycket på att stekas ordentligt, så de stekte jag separat, men köttbullarna och prinskorvarna var redan stekta och behövde egentligen bara värmas igenom.

Jag stekte potatisen först, förde över den till en skål medan jag höjde värmen och stekte brysselkålen, och när kålen var klar sänkte jag värmen igen och hällde i den stekta potatisen i pannan tillsammans med köttbullar, korv och lök och stekte alltihop tills det var genomvarmt och löken blivit genomstekt, cirka 7 minuter.

Om du tänker igenom din pytt innan du börjar steka är chansen att det blir lyckat mycket större.

Jag föredrar verkligen att börja med rå brysselkål. De ska få rejält med stekyta, och bara bli knappt genomstekta så att de fortfarande har ett visst tuggmotstånd. Det är gudomligt gott verkligen.

Slutligen

Glöm inte att salta och peppra innan servering. Apropå servering gillar jag att servera pytt med rödbetor, svensk senap, persilja och rå äggula – inspirerat av Biff Rydberg (vilket ju i princip är en finsmakarpytt). Och en skvätt Worchestershiresås! Gud så gott alltså.

God pyttlycka!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.