Hemgjord gyros med tzatziki

Gyros med tzatziki

Foto: Robin Karlsson

Gyros är en slags grekisk kebab-släkting som oftast görs av fläskkött men även kan göras av kyckling, nöt eller lamm.

Det här receptet är inte särskilt ”äkta”, men är istället anpassat efter hemmakocken. Särskilt lämpat är det om du har rester av t.ex. en fläskstek, karrébiffar, grillspett, helstekt fläskfilé eller ytterfilé, flintastek eller liknande, men det går lika bra att göra på rått kött (i så fall rekommenderar jag fläskkarré).

Tekniken går ut på att skiva köttet så tunt du kan, så att det blir en slags skav av det. Det ska alltså inte vara snygga sammanhängande skivor, utan snarare tunna slamsor. Sedan hårdsteker vi köttet i stekpanna och tillsätter riven lök och tomat tillsammans med lite kryddor, som sedan får steka in och karamelliseras till en slags klibbig och kryddig sås som täcker köttet.

Det blir sanslöst gott, och är väldigt svårt att misslyckas med. Sedan serveras köttet i bröd – småfrallor, pitabröd, eller rullat till en wrap i plattbröd, till exempel – tillsammans med tzatziki och valfria tillbehör.

Du kan givetvis använda färdig tzatziki om du vill, men är du sugen på att göra egen (obs: det blir mycket godare) så är ett recept på tzatziki inkluderat nedan.

Smaklig spis!


Gyros

4 personer

Aktiv tid: 30 minuter
Total tid: Cirka 1 timme

Ingredienser:

Tzatsiki:

  • 1 gurka
  • 1–2 vitlöksklyftor, finrivna eller pressade
  • 1,5 dl grekisk yoghurt
  • 1 msk hackad dill eller mynta (kan uteslutas) (fryst går bra)
  • 1 msk pressad citron
  • Salt och peppar efter smak

Gyros:

  • Cirka 400 g fläskkött, t.ex. fläskkarré eller överbliven fläskstek
  • 1–2 gula lökar, grovrivna
  • 2 tomater, grovrivna
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna eller pressade
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk mald koriander
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk chilipulver (kan uteslutas)
  • 2 nypor salt
  • Rejält med färskmald svartpeppar

Förslag på tillbehör:

  • 2 tomat, skivad
  • 1 rödlök, skivad
  • 1 paket fetaost, skivad
  • 4–8 salladsblad, strimlade
  • 4 kvistar bladpersilja
  • 4 småbröd, plattbröd eller pitabröd
  1. För tzatziki: Halvera gurkan på längden och gröp ur det vattniga innanmätet och grovriv sedan det som blir kvar. För över till sil eller durkslag och kasta sedan runt med en rejäl nypa salt. Låt stå och rinna av i minst 30 minuter. Rör runt i durkslaget då och då.
  2. Efter minst 30 minuter, krama ur så mycket vätska du kan ur gurka och för sedan över till en skål. Blanda ner vitlök, yoghurt, örter och citron. Smaka av med salt och peppar och låt sedan stå kallt till servering.
  3. För köttet: Skiva köttet så tunt du kan. Använder du rått kött kan du med fördel lägga köttet i frysen i en stund så blir det lättare att skiva.
  4. Stek köttet på medelhög värme i lite matolja tills väl brynt, tillsätt sedan riven lök, tomat och vitlök, tillsammans med kryddorna, och stek vidare i cirka 5 minuter, under omrörning, tills grönsakerna och kryddorna reducerats till en klibbig sås som täcker köttet.
  5. Servera köttet i bröd tillsammans med tzatziki och valfria tillbehör.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.