Lättlagat: Krispig lammfärs med kikärtor, blomkål och myntasås

Krispig lammfärs med kikärtor, blomkål och myntasås

Foto: Robin Karlsson

Den här rätten är väldigt lätt- och snabblagad och påminner lite om pyttipanna, men får en tydlig Mellanöstern-vibb genom lammfärs, kikärtor, blomkål, spiskummin och curry. Det är en ganska smakintensiv rätt, varför vi serverar den med en frisk myntasås.

Jag gillar att blanda majonnäs och yoghurt som bas för såsen, men det går bra att köra på endast yoghurt om man vill.

Utöver det brukar jag servera arabiska plattbröd samt libanesiska gurkor eller pickles till, men jag hade slut på det sistnämnda vid tillfället så därför saknas de i bilden.


Krispig lammfärs med kikärtor, blomkål och myntasås

4 personer
30 minuter

Ingredienser:

  • 500 g lammfärs
  • 1 blomkål (cirka 900 g), i små floretter
  • 1 burk kikärtor (avrunna)
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 1 rejäl nypa salt
  • Valfritt currypulver efter smak (utgå från cirka 1 msk)

Myntasås:

  • 60 g majonnäs
  • 80 g naturell yoghurt
  • 1 kruka mynta, finhackad
  • 1 nypa salt
  • Svartpeppar
  • 1 vitlöksklyfta, finriven eller pressad
  1. Börja med såsen: Blanda ihop alla ingredienser i en skål, smaka av, och justera eventuellt. Ställ kallt till servering.
  2. Stek lammfärsen i lite matolja på hög värme tills riktigt väl brynt och lite krispig i kanterna, cirka 12 minuter. Hacka upp med stekspade under stekningen så du får en del större munsbitar och en del småsmulor. För över till skål.
  3. Tillsätt lite mer olja till pannan om det ser torrt ut och stek sedan blomkålen tills väl brynt, cirka 5 minuter. Tillsätt kikärtor och spiskummin och stek vidare under omrörning ett par minuter. Tillsätt sedan den stekta lammfärsen, salt och curry och stek ihop ett par minuter.
  4. Servera med myntasåsen och kanske någon typ av plattbröd och eventuellt lite persiska pickles vid sidan.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.