Ost- och broccolisoppa

Ost- och broccolisoppa

Foto: Robin Karlsson

En riktigt god ost- och broccolisoppa ska smaka rejält av just ost och broccoli, men ofta när jag serveras denna rätt tycker jag att broccolismaken är lite dämpad.

Här motverkar vi det på flera sätt. Dels bryner vi broccolifloretterna hårt så de blir lite svedda i kanterna, eftersom detta lockar fram en väldigt fin nötighet i broccolin och dessutom motverkar den lite ökända svaveldoften som överkokt broccoli kan få. Dels hackar vi upp broccolistjälken och kokar tillsammans med lite andra grönsaker, så vi får broccolismak från flera håll så att säga. Dels reder vi inte soppan med mjöl – vilket är väldigt vanligt – eftersom det ger en lite fadd smak, utan istället slänger vi ner en mjölig potatis i soppan, vilken sedan när vi mixar soppan fungerar utmärkt som redning.

Och ärligt talat så är väl ost- och broccolisoppa mer eller mindre en ursäkta att få äta ostsås med sked, så snåla inte på osten! Dels ska det vara ganska mycket, och dels tycker jag du ska unna dig en god ost som du verkligen gillar.


Ost- och broccolisoppa

4 personer
60 minuter

Ingredienser:

  • 600 g broccoli
  • 1 stor morot
  • 1 mjölig potatis
  • 1 stor gul lök
  • 2–3 vitlöksklyftor
  • 5 dl kycklingbuljong (eller grönsaksbuljong, eller vatten)
  • 5 dl mjölk (helst 3 % fetthalt)
  • 300 g riven ost, valfri sort

Övrigt:

  • Stavmixer
  1. Separera broccolifloretterna från stjälken och skär floretterna i 2–3 cm stora bitar. Skala moroten, potatisen, löken och vitlöken och skiva sedan morot, potatis, lök, vitlök och broccolistjälk så tunt du orkar (behöver inte vara snyggt, allt ska mixas senare).
  2. Stek floretterna i lite matolja i en het gryta tills de är lite svärtade i kanterna men fortfarande är lite knapriga i mitten, cirka 2 minuter. För över till ett fat. Sänk värmen till medel och stek de skivade grönsakerna i lite matolja tills de har mjuknat något men inte fått någon färg, cirka 7 minuter (sänk värmen ytterligare och tillsätt en skvätt vatten om de börjar få färg).
  3. Tillsätt buljong och mjölk och låt koka upp och justera sedan värmen så det sjuder försiktigt och låt sjuda tills grönsakerna är helt och hållet genomkokta, cirka 30 minuter.
  4. Mixa soppan slät med en stavmixer direkt i grytan, ta grytan från värmen och mixa sedan ner osten en näve i taget tills du har en slät och fin soppa.
  5. Rör ner de stekta broccolifloretterna och smaka av med salt och peppar. Servera med t.ex. lite grillat surdegsbröd.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.