Pasta med ost-, skink- och karljohansås

Pasta med ost-, skink- och karljohansås

Foto: Robin Karlsson

Den här supergoda och enkla vardagsrätten bygger på en vit ostsås, sauce Mornay, vilket helt enkelt är en béchamelsås med riven ost i. Den används exempelvis i lasagne, som fyllning i crêpes (då blandad med t.ex. räkor), som alternativ till bara ost i gratinerade smörgåsar, med mera. Här använder vi den som bas i en sås med skinka, karljohansvamp och grönkål som serveras med penne.

Ska man göra såsen på klassiskt manér använder man hälften Gruyère och hälften parmesanost, men de flesta smakrika ostar eller en kombination av ostar går bra. Jag använde en blandning av vanlig Grevé (vilket för övrigt är det svenska svaret på Gruyère) och parmesan, och det blev jättebra.


Pasta med ost-, skink- och karljohansås

4 portioner
35 minuter

Ingredienser:

  • 1 näve torkad karljohan-svamp (cirka 20 g)
  • 1–2 grönkålsblad
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • 1 näve rökt skinka (cirka 140 g)
  • 100 g ost

Béchamelsås:

  • 20 g smör (1 rejäl klick)
  • 30 g mjöl (cirka 1 rågad matsked)
  • Svampvätska + mjölk, totalt 1/2 liter
  • Salt
  • Peppar
  • Cirka 400 g pasta, tex penne
  1. Sätt på en kastrull med vatten till pastan. Salta vattnet ordentligt.
  2. Lägg svampen i en liten skål (så svampen precis får plats), häll över kokande vatten så det precis täcker och låt stå tills svampen mjuknat, cirka 10 minuter. Häll av men spara blötläggningsvattnet i en måttkanna och fyll upp med mjölk tills du har 1/2 liter. Hacka upp svampen i ganska små bitar.
  3. Riv bladen från grönkålen och hacka upp grovt, skala och skiva vitlöken tunt, skiva upp skinkan i valfria bitar.
  4. Sätt en stor stekpanna med höga kanter på medelvärme. Stek skinkan i lite olivolja tills den fått fin färg, sen tillsätter du hackad svamp, grönkål och vitlök och steker under omrörning ett par minuter tills kålen är mjuk. Ställ stekpannan åt sidan.
  5. Smält smöret till såsen i en kastrull på medelvärme. När det slutat fräsa och bubbla tillsätter du mjölet och vispar ut det till en slät smet. Låt steka ett par minuter under omrörning utan att det tar färg.
  6. Tillsätt mjölkblandningen lite i taget och vispa kraftigt så inga klumpar bildas. Fortsätt tillsätta mjölk lite i taget och vispa tills all mjölk är tillsatt. Låt sjuda i 5-10 minuter under omrörning.
  7. Under tiden såsen sjuder kokar du pastan.
  8. När såsen har sjudit färdigt tar du kastrullen av plattan och rör ner osten tills den är helt smält.
  9. Häll av pastan när den är al dente och för över den till stekpannan och häll även över ostsåsen. Rör runt ordentligt och smaka av med salt och peppar.
  10. Servera.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.