Lättlagat: Smördegspizza

Smördegspizza

Foto: Robin Karlsson

Världens enklaste recept? Kanske. Så enkelt att det nästan är larvigt att kalla det för recept? Helt klart. Supergott? Ja, definitivt. Smördegspizza är definitivt supergott.

Smördegspizza är en sån där underbar genväg som gör vardagen mycket enklare (och godare), för man köper helt enkelt bara färdig smördeg på rulle, rullar ut ett ark på en bakplåtspappersklädd plåt, toppar på valfritt sätt, och stoppar in det i ugnen. En barnlek ju!

Smördeg återfinns i åtminstone två varianter i mataffären: frysta små rektanglar och stora kylda ark på rulle. Jag rekommenderar verkligen rullen, för då är det bara att rulla ut och sen köra. De frysta rektanglarna måste först tinas och sen kavlas ut lite, men slutresultatet blir säkert bra ändå om du inte får tag på annat.

Man kan givetvis göra egen smördeg, men i och med att det är larvigt komplicerat och arbetskrävande skulle det ta det här receptet från ”klart på 40 minuter” till ”vi ses om två veckor!”. Skämt åsido, att göra smördeg är väldigt krävande och den man köper i butik brukar vara riktigt bra. Se dock till att kolla ingredienslistan, för du vill helst ha en som bara innehåller vetemjöl, vatten och smör (och eventuellt salt).

På pizzorna på bilden hade jag tomatsås, riven mozzarella och pepperoni, men du kan givetvis toppa dina pizzor precis som du vill. Om du dock som jag gillar pepperonikorv på pizza så vill jag bara passa på att lägga ett gott ord för den finska korvtillverkaren Kotivara och deras pepperonisalami, den smakar verkligen exakt så som jag vill att pepperoni för pizza ska smaka och den är inte särskilt dyr och brukar finnas i vanliga mataffärer.

Du kan självklart använda precis vilken ost du vill, men jag rekommenderar inte att du använder färsk mozzarella då den innehåller alldeles för mycket vätska, men färdigriven mozzarella på påse fungerar alldeles utmärkt.

Obs: Ska du göra egen tomatsås – vilket jag absolut rekommenderar för det är jättelätt och blir supergott – så är det bäst om du gör den dagen innan, eller i alla fall ett par timmar i förväg, för den behöver vara sval när du brer den på smördegen.


Smördegspizza

2 personer
40 minuter

Ingredienser:

 • 2 ark smördeg från rulle (cirka 500 g totalt)
 • Cirka 300 ml tomatsås
 • Cirka 300 g riven mozzarella
 • Cirka 80 g skivad pepperonikorv
 • Svartpeppar
 • Torkad oregano
 • Riven parmesan
 1. Sätt ugnen på 180 grader och ta fram en plåt som du klär med bakplåtspapper. Rulla sedan ut din smördeg på bakplåtspapperet.
 2. Gör en skåra med en smörkniv eller liknande runt båda smördegsarken, cirka 1 cm från kanten. Detta ger dina pizzor en liten pizzakantsliknanade kant.
 3. Toppa med valfria ingredienser, t.ex. tomatsås, riven mozzarella och pepperoni, och grädda sedan i ugnen i cirka 13 minuter eller tills pizzan ser klar ut.
 4. Ta ut och strö eventuellt på sånt som är gott på pizza men som blir godare om man inte har det med under gräddningen, såsom lite färskmalen svartpeppar, torkad oregano och finriven parmesanost (eller t.ex. färska örter).
 5. Servera.

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Sofi skriver:

  130 min? Hihi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.