Hemgjord panpizza

Hemgjord panpizza

Foto: Robin Karlsson

Jag älskar verkligen en bra panpizza. Med panpizza menar jag något i stil med det som t.ex. Pizza Hut serverar, men god på riktigt. Härligt fluffigt inre, nästan friterad botten, fullpackad med mustig tomatsås och kletigt trådig smält mozzarella… Mmm.

Med tanke på hur sällsynta såna pizzor är i det vilda är det lätt att tro att de är svåra att göra, men jag har goda nyheter: det kunde knappt vara enklare.

Jag ska dock vara ärlig och säga att det tar ganska lång tid från start till färdig pizza, men detta aber mildras av att du inte behöver göra särskilt mycket under tiden – inte ens knåda! – det är helt enkelt bara så att degen behöver gott om tid på sig att jäsa.

Första jäsningen tar minst 8 timmar, och gärna ett helt dygn, så jag brukar därför sätta degen kvällen innan jag vill äta pizza. När degen väl är jäst tar det cirka 2,5 timmar – degen måste jäsa en gång till i cirka 2 timmar – men under den tiden kan du göra tomatsås och förbereda topping och göra rent i köket osv, och rätt vad det är så sitter du där med en av de bästa panpizzorna du någonsin har ätit.

Obs: Du kan självklart använda precis vilken ost du vill, men jag rekommenderar inte att du använder färsk mozzarella då den innehåller alldeles för mycket vätska, men färdigriven mozzarella på påse fungerar alldeles utmärkt.

Vill du inte göra egen tomatsås (även om det också är barnsligt enkelt) så kan du självklart köpa en färdig sås av god kvalitet.

Om du som jag gillar pepperonikorv på pizza så vill jag bara passa på att lägga ett gott ord för den finska korvtillverkaren Kotivara och deras pepperonisalami, den smakar verkligen exakt så som jag vill att pepperoni för pizza ska smaka och den är inte särskilt dyr och brukar finnas i vanliga mataffärer.


Panpizza

4 personer

Aktiv tid: 1,5 timmar
Total tid: Minst 12 timmar

Ingredienser:

Deg:

  • 500 g mjöl
  • 12,5 g salt (cirka 2 tsk)
  • 6 g torrjäst (1/2 paket torrjäst)
  • 350 g vatten
  • 15 g olivolja (cirka 1 matsked)

Sås:

  • 2 burkar hela konserverade tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk chiliflingor (kan uteslutas)
  • Salt
  • Peppar
  • 1 tsk socker
  • 1 msk hackad basilika

Övrigt:

  • Riven mozzarella
  • Riven parmesan
  • Önskad topping
  1. Dag 1: Blanda mjöl, salt, jäst vatten och olja i en stor skål (helst minst 3 gånger så stor som degen). Rör med en träslev tills inget torrt mjöl återstår. Täck ordentligt med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i minst 8 timmar, upp till 24 timmar.
  2. Dag 2, cirka 2,5 timmar innan servering: Strö lite mjöl över toppen på degen och häll ut den på en väl mjölad arbetsyta. Dela degen i 2 lika stora delar och forma dem till bollar genom att med väl mjölade händer trycka in degen under sig själv och samtidigt rotera den (se t.ex. här för videoinstruktion).
  3. Häll 1–2 msk olivolja i en cirka 24 cm stor stekpanna som tål att ställas i ugn på hög värme (t.ex. en gjutjärnspanna). Se till att oljan täcker hela pannans botten och för sedan försiktigt över en degboll till pannan. Platta sedan ut den något så den inte sticker upp över pannans kant. Täck sedan med plastfolie och upprepa processen med en till panna och den andra degbollen. Låt stå i 2 timmar i rumstemperatur.
  4. Gör såsen: Mixa tomaterna släta med stavmixer eller i en blender. Finriv eller pressa vitlöken och skala och halvera löken. Sätt en kastrull på medelvärme och slå i olivoljan och smöret och fräs vitlök, oregano och chiliflingor (kan uteslutas) tills vitlöken mjuknat något men ej tagit färg, cirka 3 minuter. Tillsätt sedan tomaterna, lökhalvorna, en rejäl nypa salt, svartpeppar efter smak, socker och basilikan. Rör runt, låt koka upp och sänk sedan värmen till lägsta (det ska knappt sjuda alls). Låt sjuda i cirka 1 timme (rör då och då), plocka sedan ur lökhalvorna och smaka av, tillsätt eventuellt mer salt eller peppar om det behövs.
  5. När två timmar gått sedan steg 3: Sätt stora plattan på spisen på medelvärme och sätt ugnen på maxvärme med ett galler i mitten. Ta bort plasten från pizzapannorna, olja in händerna och tryck ut pizzabottnarna tills de täcker hela pannans botten i ett jämnt lager. Tryck till dem lite med fingertopparna för att jämna ut och spräck eventuella bubblor. Lyft upp kanten på degarna försiktigt för att släppa ut eventuella bubblor.
  6. Toppa sedan pizzabottnarna med tomatsås hela vägen ut i kanten, strö över riven mozzarella ända ut i kanten, lägg på övrig önskad topping och ställ sedan in en av dem i ugnen tills toppen har blivit härligt gyllenbrun, cirka 12–15 minuter. Ta då ut pannan och lossa försiktigt pizzan med en stekspade och kika på undersidan. Troligen är den lite blek, om så stek den i ett par minuter på spisplattan tills den fått fin gyllenbrun färg och blivit krispig. För sedan över pizzan till en skärbräda, strö över riven parmesan, skär upp och servera. Upprepa med den andra pizzan.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.