Allt i ett: Lamm- och blomkålsgryta

Lamm- och blomkålsgryta

Foto: Robin Karlsson

Den här grytan är riktigt värmande och mysig, och väldigt lätt att svänga ihop – och ett kul sätt att använda den underskattade ingrediensen lammfärs! Den är inspirerad av indisk mat och den ska smaka rejält av curry, men behöver för den sakens skull inte vara stark. Jag har alltid en handfull olika indiska och afrikanska curryblandningar hemma, så jag tog lite av det ena och lite av det andra tills det kändes bra. Vill man kan man utan problem bara använda vanlig gul curry.

Förutom lammfärs och blomkål använder jag här också potatis, men det finns gott om utrymme för improvisation vad gäller grönsakerna. Kikärtor skulle vara jättegott att ersätta potatisen med om man vill, eller ha som komplement. Morot och selleri skulle passa bra i också. Det viktigaste att tänka på är att alla grönsaker ska bli klara samtidigt, så se till att du skär allt i lagom stora bitar.

Vad gäller lammfärsen går det givetvis att byta den mot nötfärs eller fläskfärs, men då blir det verkligen en helt annan rätt. Om ni använder lammfärs rekommenderar jag också att ni försöker hitta lammbuljong. Det går nog bra att använda vilken slags buljong som helst (utom skaldjursbuljong kanske), men det blir verkligen extra gott med lammbuljong.


Lamm- och blomkålsgryta

4 personer
25 minuter

Ingredienser:

  • 600 g lammfärs
  • 2 msk matolja
  • 1 blomkålshuvud, delat i halvstora floretter
  • 8-10 mellanstora potatisar, i 2-3 cm stora kuber
  • 2 gula lökar, kvartade och tunt skivade
  • 4 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 1 msk curry (se anmärkning ovan)
  • 1 rågad msk vetemjöl
  • 0,75 liter buljong (se anmärkning ovan)
  • 1 msk ljus soja
  • 1 tsk tomatpuré
  • Salt
  • Peppar
  • Eventuellt lite brun Maizena redning
  • Vårlök, skivad
  • Ingefära, skuren i tunna stavar
  1. Börja med att skala, putsa och skära upp alla grönsaker. Bryn sedan lammfärsen i matolja en stor gryta, gärna i gjutjärn, på hög värme tills den har fått bra med färg. Bryt upp färsen med en slev så att det inte blir stora kakor av den.
  2. Tillsätt blomkål, potatis, lök och vitlök och låt steka med ett par minuter tills de har mjuknat något.
  3. Tillsätt curryn och mjölet. Låt steka under omrörning i cirka 30 sekunder. Sänk värmen till medellåg, tillsätt buljongen, sojan och tomatpurén och rör om ordentligt. Salta och peppra efter smak. Låt puttra under lock tills grönsakerna är genomkokta, cirka 10-15 minuter.
  4. Smaka av grytan och justera eventuellt kryddningen. Är grytan för tunn kan du tillsätta lite brun Maizena redning (rör om ordentligt och låt koka nån minut innan du eventuellt tillsätter mer om det behövs, upprepa tills önskad konsistens är uppnådd). Är den istället för tjock kan du späda med lite buljong eller vatten.
  5. Servera med skivad vårlök och ingefärsstavar.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.