Tacos på helstekt fläskytterfilé med refried beans och chimichurri-salsa

Tacos på helstekt fläskytterfilé med refried beans och chimichurri-salsa

Foto: Robin Karlsson

Det här är en supergod variant på tacos som är lite av ett eget påfund inspirerat av amerikansk, mexikansk och sydamerikansk mat.

Salsan och bönorna kan gott göras i förväg, typ dagen innan om man vill, och sen är det bara att värma på bönorna lite innan servering. Även köttet går bra att göra en eller ett par dagar innan – gör då steg 1 och 2 och slå sedan in köttet i folie och lägg det i kylen. Sen när du ska äta gör du steg 3 och vips så har du middag på bordet på väldigt kort tid!


Tacos på helstekt fläskytterfilé med refried beans och chimichurri-salsa

4 personer

Aktiv tid: 60 minuter
Total tid: Cirka 2,5 timmar

Ingredienser:

  • 800 g fläskytterfilé
  • Salt
  • Cirka 4 tsk hel spiskummin
  • Cirka 2 tsk hela korianderfrön

Chimichurri-salsa:

  • 1 stor lök, finhackad
  • 2–3 tomater, urkärnade och finhackade
  • 1 rejäl näve bladpersilja, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna eller pressade
  • Valfri mängd färsk eller inlagd chili (kan uteslutas helt)
  • 6 msk rödvinsvinäger
  • 6 msk olivolja
  • Salt och peppar efter smak

Bönor:

  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finriven eller pressad
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk torkad mald koriander
  • 1 burk svarta bönor
  • 1 msk pressad lime
  • Salt och peppar efter smak

Övrigt:

  • 16 små tortillas
  1. Putsa bort eventuella senor och hinnor från köttet och salta det sedan rikligt runt om och låt ligga på ett fat i rumstemperatur i 40–60 minuter. Vänd köttet ett par gånger under tiden.
  2. Värm ugnen till 125 grader. Rosta spiskummin och koriander i en torr stekpanna eller kastrull på medelvärme tills det precis börjar ryka lite och för då direkt över till mortel och grovkrossa kryddorna. När köttet marinerat färdigt i saltet, badda köttet torrt med hushållspapper och gnid in det med lite matolja. Strö sedan över de grovkrossade kryddorna och tryck fast dem med handen så de sitter ordentligt. För över köttet till en ugnsform eller plåt och låt stå i ugnen tills det nått en innertemperatur på 58 grader, cirka 1,5–2 timmar.
  3. Ta ut köttet och höj ugnens temperatur till 250 grader. När ugnen är varm, ställ in köttet och låt stå tills det fått fin stekyta runt om, cirka 10 minuter. Ta ut och låt vila minst 10 minuter innan du skär upp det i tunna skivor (de gör inget om de går sönder lite, hellre trasiga och tunna än hela och tjocka).
  4. Under tiden, bered och blanda ingredienserna till salsan och låt stå i övertäckt skål i kylen till servering.
  5. Bönor: Stek löken i lite matolja på medelhög värme under omrörning tills mjuk och något karamelliserad, cirka 10–15 minuter. Tillsätt vitlöken och kryddorna och stek i 30 sekunder, tillsätt sedan bönor (med spad), pressad lime och en nypa salt och peppar. Låt koka upp och sedan småputtra tills tjockt och krämigt, cirka 10–15 minuter (rör då och då så det inte fastnar i botten). Smaka av och justera eventuellt med salt, peppar eller pressad lime.
  6. Strax innan servering: Värm tortillas genom att en och en doppa dem i vatten och sedan steka dem i stekpanna (gärna grillpanna) på medelhög värme i cirka 20 sekunder per sida tills vattnet ångat bort och de fått ett par brynta fläckar, och slå sedan in dem en ren kökshandduk och upprepa med resten av bröden.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *