Sallad på konfiterade anklår, päron och blåmögelost med lingondressing

Sallad på konfiterade anklår, päron och blåmögelost med lingondressing

Foto: Robin Karlsson

Konfiterade anklår – det vill säga ankål som kokats sakta i ankfett – är gudomligt gott i alla möjliga anrättningar (t.ex. cassoulet), och har en förmåga att få de enklaste rätterna att kännas superlyxiga.

Ta till exempel denna enkla sallad: lite salladsblad, några päronklyftor, lite smulad blåmögelost, lite persilja, och så lite mumsiga munsbitar av konfiterade anklår. Toppa det hela med en underbar lingonvinägrett (min sambo sa att just dressingen var bland det godaste hon hade ätit!) så har du en riktig brakmåltid.

Att göra egna konfiterade anklår är lite meckigt men långt ifrån omöjligt, men jag föredrar ändå att köpa färdiga konfiterade anklår. De brukar vara jättegoda och inte så farligt dyra med tanke på hur lång tid det tar att göra dem (och hur mycket ankfett det går åt), så det är ett bra alternativ tycker jag.

Lingonvinägretten är för övrigt supergod till en massa andra saker, t.ex. gravad hjortfilé eller andra vilträtter, eller som en lite vuxnare variant av lingonsylt eller rårörda lingon till exempelvis köttbullar eller pannbiff eller liknande.


Sallad på konfiterat anklår, päron och blåmögelost med lingondressing

2 personer
Cirka 1 timme

Ingredienser:

  • 1 konfiterat anklår
  • 1 huvud romansallat (cirka 200 g)
  • 1 stort fast päron (t.ex. Conferens)
  • Några kvistar bladpersilja
  • Cirka 80 g blåmögelost

Lingondressing:

  • 1 liten schalottenlök
  • 1 msk rårörda lingon (eller lingonsylt)
  • 3 msk balsamvinäger
  • 0,5 dl raps- eller solrosolja
  • 1 nypa salt
  • Färskmald svartpeppar
  1. Värm ugnen till 225 grader. Placera anklåret tillsammans med dess fett i en så liten form som möjligt där allt ändå får plats. Stek i ugnen tills gyllenbrunt och krispigt, cirka 25–35 minuter. Vänd formen en eller ett par gånger under tiden för jämnare stekyta och passa då på att ösa anklåret med fettet i pannan.
  2. Under tiden: Skölj och grovhacka romansallaten och torka så torr som möjligt i salladsslunga eller varsamt mellan två rena kökshanddukar. Plocka bladen från persiljan och gör detsamma med den. Skala och kärna ur päronen och skär i ganska tunna klyftor (halvera klyftorna på längden om de känns för stora).
  3. Finhacka schalottenlöken och vispa ihop med lingon och vinäger i en skål, och vispa sedan ner oljan i en försiktig stråle tills en fin dressing bildats. Smaka av med salt och peppar.
  4. När anklåret är klart: Ta ut ur ugnen och låt svalna tills du kan ta i den utan att bränna dig. Separera skinnet från köttet och skär i 1 cm breda remsor. Pilla bort allt kött från benen och riv i munsbitar. (Spara gärna benen till en fond.)
  5. Blanda runt romansallat, päron, persiljeblad och den ljumna ankan i en stor skål och för sedan över till serveringsfat. Smula över osten och ringla över lite dressing och servera, t.ex. med lite grillat bröd.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.