Minestrone

Minestrone

Foto: Robin Karlsson

En klassisk minestrone är ju väldigt gott, och väldigt enkelt. Man skulle kunna kalla det för en slags italiensk pyttipanna-soppa – man kan nämligen ha i lite vad man vill och det brukar bli i bra i vilket fall.

För mig är dock minipasta (eller små bitar spaghetti) samt bönor ett måste för att det ska kännas som minestrone, men vad gäller grönsakerna brukar jag ta fritt av vad som finns i kylen eller det som ser härligt ut i grönsaksavdelningen. Typ alla slags rotsaker, lökar, paprika, zucchini, squash, aubergine, majs, ärtor, kålsorter osv, funkar alldeles utmärkt, så det här är en perfekt rätt för att rensa ur kylen!

Finhackat bacon eller liknande är också gott att ha i, eller om du vill göra soppan vegetarisk eller vegansk är det bara att utesluta animaliska produkter.

Jag har också inkluderat karljohanpulver i ingredienslistan, för det har jag i stort sett alltid hemma. Det är helt enkelt finmalda torkade karljohansvampar (ett utmärkt sätt att spara karljohan på om du råkar plocka väldigt mycket någon gång), men det är bara att utesluta om det inte finns till hands.


Minestrone

4 personer
40 minuter

Ingredienser:

  • 1 stor morot, skalad och skuren i små tärningar
  • 1 gul lök, skalad och skuren i små tärningar
  • 1 palsternacka, skalad och skuren i små tärningar
  • 2 selleristjälkar, skuren i små tärningar
  • 4–5 kvistar grönkål, stjälken borttagen och bladen grovhackade
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna
  • 1 sardellfilé (kan uteslutas)
  • 2 paket bönor, avrunna
  • 1 paket hela konserverade tomater, grovhackade
  • 1 liter höns- eller grönsaksbuljong
  • 1 msk karljohanpulver (kan uteslutas)
  • 1 tsk asiatisk fisksås eller ljus soja (kan uteslutas)
  • 2 msk hackade örter
  • 1 näve minipasta
  • Salt och peppar
  • Olivolja att steka och ringla över vid servering
  • Parmesanost att strö över vid servering
  1. Stek grönsakerna utom vitlöken i en gryta på medelhög värme i lite olivolja tills de mjuknat något men ej tagit färg, cirka 8 minuter. Tillsätt vitlök och sardell och stek under omrörning i cirka 1 minut innan du tillsätter bönor, tomater, buljong, karljohanpulver samt fisksås eller soja. Salta och peppra efter smak. Rör om och låt koka upp, sänk värmen till låg och låt sjuda tills grönsakerna är i stort sett genomkokta, cirka 10–15 minuter.
  2. Tillsätt örterna och pastan och rör om. Låt sjuda tills pastan är genomkokt. Smaka av och justera eventuellt. Justera också konsistensen vid behov.
  3. Servera och ringla olivolja och strö parmesanost över vid bordet, och ha eventuellt en brödbit vid sidan.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.