90-tals-chili

90-tals-chili

Foto: Robin Karlsson

Texmex-köket kom till Sverige redan i början på 80-talet, men det var inte förrän runt 1990 som tacos tog fart och blev den fredagsmysfavorit det har varit sedan dess.

Någon gång i början på 90-talet gjorde också chili con carne intåg i de svenska hemmen. Jag minns inte första gången jag åt det, men jag vet att det var en ganska vanligt förekommande rätt hemma hos oss under hela 90-talet.

Den chili con carne som min mamma lagade var ganska långt ifrån autentisk, och bestod av en liten kryddpåse som blandades med köttfärs och vita bönor i tomatsås. Tillagningen var klar på 15 minuter, och smaken var mild men god och både jag och min lillasyster gillade rätten.

Det här receptet är mitt försök att efterlikna den upplevelsen jag hade av chili con carne som ung pojke i början av 90-talet. Det är inte särskilt förfinat, men väldigt gott, och innehåller definitivt ingen färdigblandad kryddpåse.

Om 90-tals-chili var vanlig i ditt liv lovar jag att denna chili kommer väcka nostalgiska smaklökar till liv!

Receptet är på 10 portioner, för det här är utmärkt mat att lägga i portionsförpackningar i frysen och plocka fram i stort sett när som helst, men självklart kan du skala ner receptet om du vill.

Och, om du hellre gör ”riktig” chili, kolla in det här receptet.


90-tals-chili

10 portioner
1 timme

Ingredienser:

  • 1 kg nötfärs
  • Cirka 800 g paprika (cirka 4 st)
  • Cirka 320 g gul lök (cirka 3 st)
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk spiskummin
  • 0,5 msk mald koriander
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 2 msk soja
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 tsk asiatisk fisksås
  • 1 msk worcestershiresås
  • 2 msk ketchup (helst Heinz chilisås)
  • 5 burkar vita bönor i tomatsås
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • 2 msk smör
  • Matolja att steka i
  1. Kärna ur paprikorna och skala löken, och tärna alltihop i 0,5–1 cm stora tärningar. Pressa eller finriv vitlöksklyftorna.
  2. Stek köttfärsen i en stor gryta på högsta värmen i rikligt matolja tills lite brynt på botten, cirka 3 minuter. Bryt upp färsen med en slev och stek vidare under omrörning tills ingen rosa färs kvarstår. Tillsätt paprika och lök och stek vidare några minuter till grönsakerna mjuknat.
  3. Tillsätt vitlök, paprikapulver, spiskummin, koriander, lökpulver och vitlökspulver och stek under omrörning i cirka 1 minut. Tillsätt sedan soja, kalvfond, fisksås, worcestershiresås, ketchup, bönor, salt och peppar, och rör runt ordentligt.
  4. Låt koka upp och sänk värmen till låg och låt sjuda i 20–30 minuter. Rör ner smöret, smaka av, och justera vid behov.
  5. Servera, gärna med en grönsallad och en bit bröd.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Viktoria skriver:

    Visst är Chli Con Carne riktigt gott! Vi ungar lagade det själva när jag gick i mellanstadiet, 1981-1984, så den kom nog redan på 1970-t. Men början/mitten 1980-talet var dess storhetstid, 1990-91 minns jag att istället lagade vi Tacos när den kom. Chili Con Carne var inte längre vår favoritmat, precis som de varma mackorna ersatts av Pizza redan i slutet på 1980-talet.
    Numera har jag hittat tillbaka till den söta Chili Con Carnen eftersom min egen son är i rätt ålder och älskar färsrätter av alla de slag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.