Saftig kyckling för wraps eller sallader (s.k. lunchkyckling)

Saftig kyckling

Foto: Robin Karlsson

När jag säger saftig kyckling så menar jag verkligen saftig kyckling. Kycklingbröst är ju ökänt svårt att tillaga utan att det torkar ut fullständigt och blir trådigt och trist, men med den här metoden är det inga som helst problem.

Det här är en helt perfekt grej att göra under helgen, lite som ett storkok, och sen använda i veckans lunchlådor. Kycklingen håller ett par dagar i kylen, och går jättebra att frysa in i individuella plastpåsar! (Tina helst dagen innan genom att placera hela påsen i en stor skål eller kastrull ljummet vatten och låt den ligga i någon timme tills den är helt tinad).

Ett varsamt tillagat kycklingbröst är verkligen jättegott att använda i en mängd olika lunchlådor, och använder du kryddningen nedan blir kycklingen, i min mening i alla fall, helt perfekt för exempelvis kycklingkebabrulle eller en Mellanöstern-inspirerad kycklingrwrap, olika sallader, eller vad helst annars du kan komma på.

Jag har inte angett några mängder i ingredienslistan nedan, för vad det gäller kryddningen kan man göra precis som man vill. Jag brukar oftast göra nåt i stil med det nedan, men här har man verkligen helt fria händer.

Jag är stolt ägare av en Anova Precision Cooker, en apparat som gör att man kan använda den på restauranger så populära sous vide-metoden, men det går jättebra att tillaga kycklingen i ugnen också, det tar bara lite längre tid.

Använd en bra sticktermometer om du tillagar i ugn, och oavsett vilken metod du använder så är det bäst att låta kycklingen svalna ordentligt innan du packar in filéerna i individuella fryspåsar.


Saftigt kycklingbröst för wraps eller sallader (s.k. lunchkyckling)

Valfri mängd

Ugn: 2–2,5 timmar på 120 grader till innertemperatur på 65 grader.
Sous vide: Minst 1 och upp till 4 timmar, med temperaturen satt till 66 grader.

Förslag på kryddning:

  • Salt
  • Svartpeppar
  • Paprikapulver
  • Lökpulver
  • Vitlökspulver
  • Spiskummin
  • Kycklingbröstfiléer
  1. Blanda kryddor och strö över och runt om kycklingen. Tryck till med handen så att kryddorna fastnar ordentligt.
  2. Tillaga i 1 lager i ugnsform eller på folieklädd plåt till 65 grader innertemperatur eller vakuumpackat med sous-vide-metoden på 66 grader.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.