Lättlagat: Ugnsgrillad thai-lax med kokosris och mangoslaw

Ugnsgrillad thai-lax med kokosris och mangoslaw

Foto: Robin Karlsson

Jag har skrivit förut om hur fantastiskt användbar thaicurrypasta är, och här kommer ännu ett exempel.

Nåt så enkelt som att gnida in ett par fiskfiléer med lite röd currypasta och griljera dem i ugnen tar inte mer än en kvart, men det blir helt rasande gott.

Till det serverar vi en väldigt frisk och härlig coleslaw med mangodressing och ett smakrikt kokosris. Riset tar cirka en halvtimme från start till slut, i och med att det behöver vila i 5–10 minuter när det kokat klart, men det gör inget för under tiden hinner du utan problem få klart både laxen och salladen.

Har du en riskokare är chansen till framgång närmast 100 %, men oroa dig inte – det går finfint att göra i kastrull också (instruktioner för båda sätten finns nedan).


Ugnsgrillad thai-lax med kokosris och mangoslaw

4 personer
30 minuter

Ingredienser:

  • 4 portionsbitar lax (cirka 200 g styck)
  • 2 msk röd thaicurrypasta
  • 1 nypa salt
  • Cirka 2 msk matolja

Sallad:

  • 1/2 kinakål
  • 2–3 salladslökar
  • 1–2 morötter

Dressing:

  • 2 dl tärnad mango (fryst går bra, men tina först i t.ex. mikro)
  • 2 msk pressad lime
  • 1 röd chili, urkärnad och grovhackad (kan uteslutas)
  • 2 tsk riven ingefära
  • 1 vitlöksklyfta, skalad och delad i mindre bitar
  • Några skvättar asiatisk fisksås
  • 1 tsk ljus soja
  • Koriander efter smak (kan uteslutas)

Kokosris:

  • 5 dl jasminris
  • 2,5 dl kokosmjölk
  • 5 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  1. Tillaga riset i riskokare: Skölj riset noga. Blanda ingredienserna, rör runt, slå på riskokaren och låt stå i 8–10 minuter på varmhållning efter att det kokat klart.
    Tillaga riset i kastrull: Skölj riset noga. Gnugga lite olja i botten och längs kanterna på en kastrull. Blanda ingredienserna i kastrullen och låt koka upp. Rör då och då så riset inte klibbar ihop eller fastnar i botten. När det kokat upp, sänk värmen till låg så det knappt sjuder, sätt på lock, och låt stå orört tills vätskan kokat in och riset är genomkokt, cirka 15 minuter. Ta av från plattan men låt stå under lock i 5–10 minuter.
  2. Blanda ingredienserna till dressingen i en matberedare eller stavmixerbägare och mixa tills en fin dressing bildats. Skiva kålen och salladslöken tunt och riv morötterna och placera i en serveringsskål, men vänta med att slå över dressingen tills precis innan servering.
  3. Sätt ugnens grillelement på 250 grader. Rör ihop currypastan med salt och 0lja i en liten skål, klä en ugnsform eller plåt i aluminiumfolie och placera laxen på den, och gnid in laxen med currypastan. Griljera i cirka 8 minuter eller tills ovansidan är lite svärtad och laxen är genomstekt till önskad grad. (Jag rekommenderar en innertemperatur på 52 grader, vilket tar cirka 8–10 minuter) men det är en smaksak. Om utsidan är klar före insidan: stäng av grillelementet och slå på över- och undervärme istället och låt laxen stå ett par minuter till.)
  4. Fluffa upp riset, slå dressingen över salladen, och servera tillsammans med laxen.

 

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.