Lättlagat: Pasta med vitlök och basilika

Lättlagat: Pasta med vitlök och basilika

Foto: Robin Karlsson

Pasta med vitlök och basilika! Den här rätten, liksom andra genidrag som spaghetti med citron och tonfisk och pasta aglio e olio, är fantastiskt smarriga exempel på rätter som är så mycket mer än summan av de enskilda ingredienserna, och alla tre känns lika lyxigt dekadenta i all sin enkelhet. Matmagi, helt enkelt.

Såsen i den här rätten använder ett klassiskt italienskt knep som går ut på att man steker något i fett – i det här fallet tunt skivad vitlök – och sedan rör ner den nästan färdigkokta pastan tillsammans med lite pastavatten och riven ost för att göra en len, krämig sås. På grund av detta är det viktigt att pastavattnet innehåller så mycket stärkelse som möjligt – det är det som binder fettet i såsen och gör den len och krämig istället för oljig.

Därför kokar vi pastan i så lite vatten som möjligt, så pastavattnet inte blir så utspätt. Det är en myt att man måste koka pasta i tonvis med vatten för att det ska bli bra, så länge man rör lite (särskilt i början) går det utmärkt att koka pasta med så lite vatten att det precis täcker.


Pasta med vitlök och basilika

2 personer
15 minuter

Ingredienser:

  • 230 g pasta, t.ex. penne
  • 4 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 50 parmesanost eller liknande, finriven
  • 1/2 kruka basilika, strimlad
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk smör (30 g)
  1. Koka pastan i saltat vatten, men täck bara pastan med någon cm vatten eller så. Vi vill ha så lite pastavatten som möjligt. Rör lite då och då, och extra mycket precis i början, för att förhindra att pastan klumpar ihop. När pastan är knappt al dente (cirka 1–2 minuter kortare än vad det står på paketet), häll av pastan men spara pastavattnet.
  2. Tillsätt olivoljan och vitlöken till en kall gryta eller stor stekpanna med höga kanter. Sätt spisen på medelvärme och stek tills vitlöken precis börjar ta lite färg, ta då av från värmen.
  3. Tillsätt pastan till olivoljan och vitlöken, tillsammans med smöret, osten, basilikan, och cirka 2-3 matskedar pastavatten. Ställ på plattan igen och koka och rör kontinuerligt tills pastan är genomkokt, osten har smält, och en slät sås bildats. Justera eventuellt med mer pastavatten (vi vill ha en sås som klänger sig fast i pastan, men det får inte kännas torrt).
  4. Servera omedelbart i uppvärmda skålar. Strö eventuellt extra ost och basilika över vid bordet.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.